Tickets
Shop
Inlineskaten 05 aug 2022

Ineke Dedden: ‘Groenewoud laat zien een klasse apart te zijn’

De finale van de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen op zaterdag, is op het ONK in Hallum/Bartlehiem na, voor veel marathonrijders een van de laatste inlineskatewedstrijden van het seizoen. De winnares van Oldebroek en Apeldoorn - en succesvol marathonschaatsster - Ineke Dedden (28), kijkt uit naar de finale. Wat heeft zij in petto om de ongenaakbare Groenewoud te verslaan?

Foto : Neeke Smit

Ineke Dedden won afgelopen winter alle vier Grand Prix-wedstrijden op het Zweedse natuurijs rond Luleå. Op ijzers maakte ze indruk. Op wieltjes was dit voorafgaande aan dit seizoen nog niet het geval. Met de finale nog te gaan op zaterdag, kijkt ze tot nu toe met een goed gevoel terug op de Reggeborgh Marathon Inline Cup. “Ik had nog nooit een skeelerwedstrijd gewonnen. Vorig jaar heb ik één keer podium gereden, dus het was wel uitzonderlijk voor mij om twee keer te winnen op inlineskates.

Het sleutelwoord voor dit succes is volgens haar ‘ervaring’. “De laatste jaren reed ik al wedstrijden op skeelers, maar kon ik nooit goed voorin meedoen. Ondertussen heb ik veel geleerd en mezelf flink kunnen verbeteren. Ik moet daarbij eerlijk zeggen dat er ook een aantal grote namen is gestopt, zoals Manon Kamminga en Bianca Roosenboom, dus de spoeling is wat minder geworden.”

Toch zijn hier ook nieuwe uitblinkers voor in de plaats gekomen. “Marijke Groenewoud laat zien dat ze een klasse apart is momenteel. Waar zij meedoet, rijdt ze vooraan en kan ze winnen. Het maakt niet uit of dit in de sprint of in een kleine kopgroep is. Prima dat haar ploeggenote en drievoudig olympische kampioene Irene Schouten afgelopen zaterdag ook aan de start verscheen. Ik kan me voorstellen dat ze gelijk wilde winnen, maar ik vind het eigenlijk wel mooi dat dit niet is gebeurd”, lacht de winnares van Apeldoorn.

Ineke Dedden met Maaike Verweij in de ontsnapping tijdens de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Apeldoorn. | Foto : Neeke Smit

“Ik vond het wel verrassend dat ik de afgelopen Reggeborgh Marathon Inline Cup won. Achteraf las ik in een artikel op deze site dat Schouten alleen meedeed om te trainen en dat Marijke voor Maaike Verweij reed. Toch gaaf dat wij er dan met de winst vandoor zijn gegaan”, aldus een doordenderende Dedden. 

Het bewijst ook dat Groenewoud te verslaan is. “Tactisch hadden we het goed uitgespeeld. Maaike en ik zijn gelijkwaardig aan elkaar. Als ik alleen met Marijke in de kopgroep had gezeten, dan wist ik dat ik niet kon winnen. Maar zoals we hebben laten zien, moet je creatief blijven en slim zijn onderweg, zodat je haar op een andere manier kunt kloppen.”

De rijdster uit Wanneperveen kijkt uit naar het nieuwe parcours van de finale in Poederoijen. “De dijk op vind ik een leuk element. Daar kun je het verschil maken. Als je een stukje vooruit bent, ziet het peloton je niet meer en verdwijnt het gevoel hoeveel meter ertussen zit. Dat werkt altijd wel goed. In mijn geval kan dit wel gunstig zijn, want ik moet het niet hebben van de sprint, zoals Groenewoud. Mijn kracht ligt meer in het ontsnappen met een kleine groep en dan zelf wat langer en hard doorrijden om een gat te krijgen en vooruit te blijven.”

Ineke Dedden kwam afgelopen zaterdag tijdens de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Apeldoorn als eerste over de streep. | Foto : Neeke Smit

Aast Dedden hiermee op een nieuwe overwinning in de finale? “Ik ga er eigenlijk een beetje vanuit dat Groenewoud weer wint. Ik ben tevreden als wij als team nog een podiumplekje meenemen. Het maakt me niet uit wie van onze ploeg dat is, want ik heb dit seizoen al twee overwinningen gepakt, dus onze andere meiden moeten er ook zeker voor gaan.”

Deddens ploeggenote bij Team
BDM-BTZ, Elsemieke van Maaren, is met haar familie, skeelerclub River Skate Team en IJsclub De IJsvrienden, een van de aanjagers van de Reggeborgh Marathon Inline Cup in Poederoijen. Dedden schiet in de lach bij de vraag of de vrouwenploeg hiermee over de nodige voorkennis beschikt. “Aan het begin van dit seizoen gingen we bij Elsemieke in de buurt fietsen en zijn we over het parcours geweest. Ze wist ons toen al te vertellen hoe het rondje zou zijn, dus ik heb het gezien, maar dit maakt niet zoveel uit. Er zijn verder geen belangrijke dingen om te weten. Het hangt toch van het verloop van de wedstrijd af. Het kan weer alle kanten op, net zoals in Apeldoorn. Ik denk dat het eerst veel aanvallen is en dan maar kijken welk groepje vooruit blijft.”

De Reggeborgh Marathon Inline Cup vindt de 28-jarige een mooi initiatief. “Vorig jaar hadden we maar een paar wedstrijden en het jaar daarvoor helemaal niet, vanwege corona. Dit seizoen was het schema goed gevuld. De Vierdaagse heeft hier ook positief aan bijgedragen, alhoewel ik hier niet volledig bij kon zijn, vanwege avonddiensten op het werk. Ik ben verpleegkundige in het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen. Skeeleren vind ik belangrijk, maar niet dusdanig dat ik dacht: ik moet alles meedoen en hiervoor vrij vragen. Voorheen werkte ik zestien uur in de week, waardoor ik de twee diensten goed kon combineren met de sport. Sinds maart doe ik er nog een specialistische opleiding bij: oncologie. Daarvoor moet ik 28 uur werken. Het is afwachten hoe dit in de winter te combineren is, maar tot nu toe gaat dit prima.”

Als verpleegkundige beschrijft ze zichzelf als zorgzaam en iemand die houdt van doorpakken. Heeft ze hier iets aan in het peloton? “In het ziekenhuis werk je samen en moet je met het team de afdeling runnen. In het marathonschaatsen en het inlineskaten is dit niet anders; je moet als team de klus zien te klaren. Het zorgzame staat haaks op het zijn van een topsporter en de beste willen zijn, maar dit kan ik goed scheiden. In de wedstrijd moet je harder zijn en laat ik het zorgzame los.”

Dedden kijkt vanuit het inlineskaten ambitieus vooruit naar het schaatsseizoen. “De Weissensee komende winter heb ik hoog op mijn lijstje staan, want daar zijn we al twee jaar niet meer geweest. In Oostenrijk wil ik goed zijn en voor de prijzen gaan. Hier dragen de inlineskatewedstrijden in de zomer mooi aan bij.”

Meer informatie over de Reggeborgh Marathon Inline Cup Finale vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan