Tickets
Shop
Het moment van... 10 aug 2022

Het moment van: Leen Pfrommer

Rubriek over een speciaal moment van een sporter, coach, trainer of een ander personage uit de nationale schaats-, en skeelerwereld: een hilarische gebeurtenis, hoogte- of dieptepunt dat nog niet eerder is verteld.

Foto : Soenar Chamid / Cor Mooij

‘ARD SCHENK VOND DAT KEES VERKERK IN DE EERSTE GROEP MOEST STARTEN’ 
"Er zijn zoveel momenten geweest, maar een van de hoogtepunten is toch wel het moment dat Ard Schenk drie gouden medailles won tijdens de Olympische Spelen van 1972. Ik zal een anekdote vertellen van die Spelen, die Ards zegereeks van drie keer goud extra bijzonder maakte.

Bij grote kampioenschappen was het internationaal bepaald dat er op elke afstand in drie groepen werd gereden en dat elk land één rijder per groep mocht inzetten. Ard had de 5000 meter en de 1500 meter gewonnen en had de tien kilometer nog te gaan. In die tijd reden we nog buiten en had je te maken met wisselende weersomstandigheden, beslagen ijs enzovoort. Als coach probeerde je dus altijd je beste man in de eerste groep te zetten.

Een dag voor de olympische tien kilometer kwam Ard naar mij toe en zei: ‘Leen, luister eens… ‘De Kleine’ (dat was Kees Verkerk) moet ook een medaille hebben en daarom moet hij in de eerste groep starten.’ Ik nam dit vervolgens voor waar aan, maar wat gebeurde er? De toenmalige ploegleider van ons, Sjaak de Koning, een prima kerel overigens, kwam bij mij en zei: ‘Leen, ik heb de volgende groepsindeling voor de loting van vanavond gemaakt, waarbij Ard Schenk in groep één zit, Jan Bols in groep twee en Kees Verkerk in groep drie. Ik liet hem weten dat dit niet doorging, vanwege mijn afspraak met Ard. Kees zou in de eerste groep starten, Jan Bols in de tweede en Ard in de laatste groep.

De Koning was het hier pertinent niet mee eens. Hij zei: ‘Dat doen we niet. Hiermee verspelen we een gouden medaille!’ Waarop ik zei: luister eens Sjaak, wij zijn de coach en sporter, jij bent ploegleiding, maar wij beslissen wie wanneer rijdt. De man was heel boos op mij. Hoe kon ik mij verzetten tegen een bondsbestuurder? Hij was de voorzitter van de Technische Commissie van de KNSB.

Een paar uur voor de loting bleek dat hij de lijst toch had ingevuld met Ard in de eerste groep. Toen ik dat in de gaten had en de loting vrij snel zou beginnen, heb ik met Ard overlegd dat hij naar de jury zou gaan. Iedereen kende hem inmiddels. Hij zei daar: 'Sorry, meneer de scheidsrechter, het spijt ons geweldig, maar wij maakten een belangrijke fout. Wilt u alstublieft de volgorde van rijden wijzigen? Kees Verkerk rijdt in groep één, Jan Bols in groep twee en Ard Schenk in groep drie op deze tien kilometer. ‘Ok, dan doe ik dat’, zei hij.

Ik liet me niet ompraten door mensen die niet elke dag met deze jongens omgingen. Daar ben je als coach voor aangesteld en daar was ik veel te eigenwijs voor (grote glimlach). De rijders wisten ook dat de beste van de groep het meeste recht van spreken had.  Kees was wel verrast dat hij in de eerste groep mocht starten, maar zoals hij in elkaar zit; dat liet hij niet merken. Hij was hartstikke blij dat hij in de eerste groep kon rijden, maar hij zei er niets over. Verkerk heeft vast gedacht: Dat zal Ard wel geregeld hebben met Leen.
Ard vond het al prachtig dat hij twee gouden medailles had. Voor zichzelf had hij vastgesteld: ik haal zeker een derde medaille, maar dan gun ik in ieder geval Kees ook eremetaal. Het was een combinatie van zelfvertrouwen en een stuk sportiviteit vanuit Schenk. Ook tekende het de sterke vriendschap tussen ‘Ard & Keesie’.

De loting kwam, terwijl wij daar met het hele gezelschap zaten: rijders, coaches en bondsleden. En wie wordt er voor het tweede paar in de eerste groep getrokken? Juist, Kees Verkerk als eerste Nederlander. Iedereen van de bond was natuurlijk razend op mij. Op dat moment konden zij er niets meer aan doen, want dit was een internationale aangelegenheid. Na de loting kreeg ik enorm op mijn donder dat ik zo eigenwijs was geweest om toch niet te luisteren. Dat nam ik maar voor lief.

De volgende dag won Kees Verkerk in de eerste groep. Deze snelste tijd hield stand, totdat Ard Schenk over de streep kwam in de laatste groep. Ard Schenk werd eerste, Kees Verkerk tweede en Jan Bols vierde. Dat deze toestand plaatsvond op een Olympische Spelen, maakt het extra speciaal. Dat ik met mijn rijder een afspraak maakte, een ploegleider zich daarmee bemoeide, ik eigenwijs was en daarover ongelooflijk op mijn donder kreeg van de KNSB, maar dat daar toch de derde gouden olympische medaille van Ard Schenk uit voortkwam."

--------------------------------------

Naam:
Leen Pfrommer
Leeftijd: 86
Discipline: Langebaan
Gestopt: 2004 
Geboorteplaats: Harderwijk
Woonplaats: Harderwijk
Beroep: Voormalig beroepsmilitair, topschaatscoach, commentator NOS, lijstduwer en gemeenteraadslid VVD. Boek: ‘Leen Pfrommer, schaatscoach’
Hoogtepunten: Onder zijn leiding domineerde Nederland in de jaren ’70 voor het eerst de internationale schaatssport. Verantwoordelijk coach in de succestijd van Ard Schenk en Kees Verkerk.

Leen Pfrommer vertelt tijdens een van de bijeenkomsten van de schaatsalumnivereniging 'De Schoverlingen'. | Foto : Hilbert van der Duim

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan