Tickets
Shop
Kort door de bocht 27 apr 2022

Shorttracker Jasper Brunsmann gestopt, Jeroen de Vries helpt marathonploeg Sprog

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Jasper Brunsmann stopt met shorttrack
De 23-jarige shorttracker Jasper Brunsmann heeft zijn topsportcarrière beëindigd. Sinds april 2018 maakte hij deel uit van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) van bondscoach Jeroen Otter. 
Brunsmann gooide begin 2018 hoge ogen, toen hij als junior goud won op de 500 meter tijdens de NK senioren. Hij hield Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt achter zich. In het klassement eindigde hij als derde; kort erna werd hij lid van de NTS. Een jaar later prolongeerde hij z’n Nederlandse titel op de kortste afstand en reed hij zich in de aflossingsploeg voor de EK. Met dat ervaren team (zelfs zonder Sjinkie Knegt) veroverde de debutant in Dordrecht de zilveren medaille.
Een zware knieblessure, opgelopen in november 2019, hield hem zeven maanden aan de kant. 
De shorttracker uit het Friese Oppenhuizen wist naderhand zich niet te plaatsen voor de Spelen in Beijing noch voor de WK in Montréal. Vorige week informeerde hij zijn teamgenoten en de leiding een punt te zetten achter zijn carrière. 

Oud-marathonman Jeroen de Vries terug als trainer
Bijna vijf jaar nadat hij halsoverkop terugtrad als coach van de marathonploeg Bouw & Techniek keert Jeroen de Vries terug in de rol van trainer van de beloften van Sprog. Dat zijn Ruben Marinus, Klaas Poortinga, Chiel Smit en Indra Médard. 
De Vries (50) uit Sint Nicolaasga, in 2005 winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en acht marathons op kunstijs (waarvan de helft in Alkmaar), voelde het de jongste jaren weer een beetje kriebelen. Bij zijn 'comeback' moet je je niet te veel voorstellen, benadrukt hij meteen. "Veel meer dan het schrijven van de trainingsprogramma's en de jaarplanning doe ik (nog) niet. Ik keer terug in de kantlijn van het marathonschaatsen, zo moet je het zien", zegt De Vries.

De kriebels van de marathon hebben hem toch weer licht te pakken gekregen. Jeroen de Vries helpt de beloften van Sprog met hun trainingsplanning. | Foto : Neeke Smit

Via Ard Alderts van teamsponsor Sprog hoorde hij dat de groep van ambitieuze beloften een laatste zetje zouden kunnen gebruiken om hun doel waar te maken: doorstromen naar de Topdivisie. "Als ik zie hoe graag die mannen dat willen, ben ik best bereid daarbij te helpen. De komende tijd zullen we merken  of de 'verkering' tot meer leidt. Hopelijk worden de jongens blij van mijn hulp. Ze moeten er zelf alles uit halen, en daarbij gebruikmaken van mij", aldus de Friese manager van het sportkledingmerk Bioracer. "Training geven heb ik altijd het mooist gevonden. Ik ben geen wonderdokter, schrijf evenmin wonderschema's, maar door hard te werken kom je ergens. Voorlopig zal het ook niet meer zijn dan deze bijdrage. De coaching langs de baan doet Henk Wind; in hem heeft het team een zeer bevlogen en enthousiaste ploegleider op het ijs."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan