Tickets
Shop
Nieuws 28 apr 2022

Schaatsploegen draaien alweer warm

Het schaatsseizoen is toch pas net voorbij? Pauze, vakantie, bijkomen? Wie z’n oor te luister legt bij de verschillende topteams, hoort toch alweer andere geluiden. Sterker nog, de training is hervat, op naar de volgende jaargang. Een beknopt overzicht van wat er staat te gebeuren.

Foto : Neeke Smit

Fietsen, krachttraining en skeeleren. Dat zijn de bestanddelen van de weken die komen gaan, of het nou het kamp Reggeborgh betreft, Team Zaanlander, Jumbo-Visma of Team IKO: ze vullen de dagen met dezelfde activiteiten. “Verder kan ik je ook niet veel meer vertellen, om de simpele reden dat we dit jaar best wat aan de late kant zijn met onze jaarplanning”, legt Martin ten Hove (IKO) uit. De Winterspelen zijn deels de reden, want de afronding van een olympische cyclus gaat gepaard met veel aflopende contracten. Om het schaatsende personeelsbestand weer op orde te krijgen, waren deze keer vele sollicitatiegesprekken nodig. “We hebben immers een aardige schoonmaak gehouden. Dat vroeg de nodige tijd. Vervolgens hebben we even vakantie gevierd.”

Intussen wordt er dagelijks op het kantoor van Style26, een van de teamsponsoren, vergaderd over de te volgen route naar de komende winter. Wat intussen vaststaat, is dat er tussen 25 mei en de eerste week van juni een trainingskamp wordt belegd in het Italiaanse Piombino.

Team Zaanlander van het trainersduo Jillert Anema en Arjan Samplonius trapt volgende week af met de gehele ploeg; nu is het nog een kwestie van inventariseren wat de nieuwkomers gewend waren te doen in de opbouw. “Gewoon nagaan hoe bekend ze zijn met trainingsoefeningen”, vertelt Samplonius, die herstellend is van een blindedarmoperatie. Vanaf de tweede week van mei zijn er enkele trainingsdagen waarop groepsgewijs wordt geskeelerd in de Friese polders. “Begin juni gaan we met de volledige ploeg naar Limburg (Vaals, red.) voor een stage van tien dagen.”

Vooralsnog is het niet duidelijk hoe de internationale kalender eruit komt te zien. Er is druk gesteggel gaande over de World Cups, waarvan de eerste mogelijk pas half december wordt verreden. Verder ligt er een voorstel om twee wereldbekerweekends achter elkaar op een plaats te organiseren. Wat er na alle beschietingen, lobbywerk en beraadslagingen overblijft? "Zolang dat niet bekend is, valt er niet zo gek veel te plannen", aldus Samplonius. Gelukkig draait het in deze fase van het (voor)seizoen voornamelijk om de algemene trainingsarbeid.

Team Reggeborgh heeft de eerste week van mei ingeruimd voor gezamenlijke sessies vanuit Thialf op skeelers, in het krachthonk, en op de fiets. "Tussendoor ondergaat iedereen testen om te zien hoe het met de conditionele gesteldheid is", verklaart teammanager Henk Schra. Op 9, 10 en 11 mei is er een 'kennismakingskamp' dat ook is bedoeld om allerlei zaken van het randgebeuren te regelen. De eerste buitenlandse stage volgt half mei (18e) tot de 28e. Plaats van bestemming: El Arenal op Mallorca. "Dat wordt het derde jaar op rij dat we naar Spanje verkassen."

Foto : Neeke Smit

Bij Jumbo-Visma worden de sporters deze week getest, zodat de coaches kunnen zien hoe iedereen er fysiek voor staat. Van 9 tot en met 13 mei gaat de ploeg op trainingskamp naar Wolvega. "Daar komen we voor het eerst met de hele groep bijeen om het trainingsprogramma met elkaar te bespreken", vertelt assistent-coach Ben Jongejan. "De trainingen in die week zullen voornamelijk bestaan uit fietsen, skeeleren en kracht." Later in de voorbereiding staat er ook een buitenlands trainingskamp op de planning, maar de precieze invulling daarvan is op dit moment nog niet bekend.

Team Frysk begint het seizoen op 30 april met een trainingsweekend. “Veel skeeleren, fietsen en een leuke teamactiviteit”, vertelt coach Siep Hoekstra. “Zo leert iedereen elkaar wat kennen.” Van 7 tot en met 10 mei gaat de ploeg op trainingskamp naar Noorbeek, een klein dorp in het zuiden van Limburg. “Daar zullen we veel fietstochten maken door de Limburgse heuvels”, aldus Hoekstra, die er bewust voor kiest om een trainingskamp niet langer dan vier dagen te laten duren. “We zijn geen commerciële ploeg. Ik heb te maken met studenten, zij moeten ook nog naar school. Maar in die vier dagen wordt er wel heel hard getraind.”

TalentNED, waar Wouter van der Ploeg en Stefano Donagrandi het trainersduo vormen, begon op 1 april aan de voorbereiding met twee kennismakingsdagen. Komende vrijdag gaan de schaatsers een week op trainingskamp naar de Veluwe. “Daarna zal een deel van de sporters zich focussen op de eindexamens", vertelt Van der Ploeg. "In het pinksterweekend komen we weer met de hele groep bij elkaar voor een korte stage.” Het ‘grote’ trainingskamp volgt in de zomervakantie. “We zitten dan twee weken in een huis in Oostenrijk, aan de voet van de Großglockner. Eigenlijk wilden we naar Inzell, maar daar waren alle betaalbare appartementen al volgeboekt. Gelukkig hebben we een prima alternatief gevonden, dat nog mooier is. Want het is maar een uur rijden naar Inzell, dus we kunnen daar zeker nog een aantal dagen schaatsen. En verder zullen we veel mooie fietstochten maken. Ik denk dat iedereen daar wel naar uitkijkt!”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan