Tickets
Shop
Nieuws 04 apr 2022

Marwin Talsma in de herkansing bij Team Zaanlander

Ondanks een mager schaatsseizoen kan Marwin Talsma zich opmaken voor een nieuwe kans in een topploeg. De 24-jarige Grouster, afgelopen seizoenen actief namens Team Frysk, heeft een tweejarig contract getekend bij Team Zaanlander van Jillert Anema en Arjan Samplonius. Ook nieuw in die formatie zijn Arianna Pruisscher (23) en Gert Wierda (21).

Foto : Soenar Chamid

“Mooi dat ik weer het vertrouwen krijg, want over het voorbije seizoen kan ik absoluut niet blij zijn”, stelt de goedlachse Fries meteen eerlijk vast. Hij had eigenlijk zijn zinnen gezet op een reis naar Beijing, uiteraard met de bedoeling daar aan de olympische vijf of tien kilometer mee te doen. Het werd, na een bemoedigende aftrap van zijn programma, helemaal niets. Tijdens de Nederlandse afstandskampioenschappen liet hij de derde tijd afdrukken op zowel de vijf als tien kilometer, in beide gevallen achter het duo Jorrit Bergsma en Patrick Roest. “Zo sterk presteerde ik voordien nooit op een NK, dus daar haalde ik veel vertrouwen uit. Alleen, vervolgens kreeg ik steeds te maken met tegenslagen. Griepjes (geen corona gehad) op de verkeerde momenten zorgden ervoor dat ik of in bed lag, of achterstand opliep in de trainingen.”

De resultaten waren daar naderhand ook naar. In de vier World Cups liep het voor geen meter, het Olympisch Kwalificatie Toernooi verliet hij na zijn eerste afstand (vijf kilometer laatste) nog beroerder dan dat hij zich voor aanvang al had gevoeld. Het NK Allround was voorbij na drie afstanden, in de Holland Cup en een onbelangrijke wedstrijd in Inzell meldde Talsma zich weer van voren, en de zevende tijd in de World Cup Finale op de vijf kilometer kon er enigszins mee door.

Marwin Talsma op de vijf kilometer tijdens de NK Allround in Thialf. | Foto : Soenar Chamid

De kwakkelmaanden brachten hem niet van het idee dat er nog altijd een pad gevonden zou kunnen worden naar de top. Net als in februari 2017, toen hij in Helsinki als junior zilver veroverde op de WK vijf kilometer, had hij telefonisch contact met enkele topteams.  Er volgde een gesprek waarin Anema en hij tot overeenstemming kwamen. “Mijn doel is in 2021 en 2022 hetzelfde gebleven: terugkeren in de commerciële schaatswereld, oftewel bij een merkenteam. Vijf jaar terug vroeg ik Jillert of hij er iets in zag om mij erbij te hebben in zijn team. Zo is het deze keer ook gegaan. Ik vind het geweldig om weer met elkaar te kunnen werken. Ik kijk er naar uit. In de vijf jaar die zijn verstreken heb ik veel bijgeleerd en ben ik sterker geworden. Dat moet me nu helpen bij mijn poging me te kwalificeren voor de Winterspelen in Milaan (2024). Daar zal ik alles voor doen.”

Talsma krijgt vanaf eind april, wanneer het eerste trainingskamp wordt belegd in de Limburgse heuvels, te maken met onder anderen nieuweling Daan Gelling (marathonrijder die van Bouwselect overkomt), Tjerk de Boer, Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Maaike Verweij en Elisa Dul. Ook marathonrijdster Arianne Pruisscher doet een stap omhoog: ze schaatste deze winter voor PTH Groep/ Schaatsshop Drenthe. Gert Wierda heeft het coachingsduo Anema/Samplonius in de talentpool van de KNSB (KTT Noord) herkend als een stayer met goede mogelijkheden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan