Tickets
Shop
Kort door de bocht 16 apr 2022

Leerdam een van de nieuwe gezichten van Dior, Kunstrijdster Van Dijk rijdt vrije kür

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Leerdam een van de nieuwe gezichten van Dior
Op social media laat de zilveren medaillewinnares van de Spelen in Beijing weten een van de nieuwe gezichten te zijn van het modehuis Dior. Leerdam heeft 3,4 miljoen volgers op Instagram en zet zich in om een rolmodel te zijn voor een jongere generatie. Met de nieuwe modelijn wil het merk de 'Dior Vibe' verspreiden en hiermee mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Naast Leerdam is Dior ook een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse klimster Margo Jain, Franse turnster Melanie De Jesus Dos Santos, schermster uit Frankrijk Ysaora Thibus, Grieks tennisster Maria Sakkari en de paralympisch triatlete uit Italië, Veronica Yoko Plebani. 

Kunstrijdster Julia van Dijk plaatst zich voor vrije kür op WK Junioren
Van 14 tot en met 17 april strijden de junioren in het kunstrijden om de mondiale titels in het Estlandse Tallinn. Namens Nederland doet Julia van Dijk mee. De Tilburgse liet eerder al weten de vrije kür op zondag te willen halen. De 16-jarige heeft haar hele leven aangepast aan het kunstrijden en hoopt hier de beloning voor te krijgen met een mooie prestatie op de WK Junioren. Dat is haar gelukt. Op zaterdag werd ze met een persoonlijk record (54.61 punten) zestiende op de korte kür. Door haar plek bij de top-24, kan ze zich opmaken voor de vrije kür op zondag. Na de korte kür op zaterdag voert de Amerikaanse Isabeau Levito het klassement aan. De Koreaanse Jia Shin staat tweede en haar landgenote Ahsun Yun neemt beslag op de derde plaats. 

Julia van Dijk dansend op het ijs. | Foto : International Skating Union


Bart Mol naar Bouwselect
De 34-jarige Bart Mol heeft voor komend seizoen getekend bij Team Bouwselect. Met het aanstellen van Mol is de ploeg rond. De ervaren rijder gaat hiermee zijn elfde seizoen op het hoogste niveau in. Eerder werd Luc ter Haar al vastgelegd, die van de hoofdmacht van Hoolwerg Heiwerken - AB Vakwerk kwam.

Coaches Piet Hijlkema en Anton Ketellapper voeren het team aan. Hijlkema is blij met de aanstelling van Mol. "Bart Mol is een schaatser die heel goed uit de voeten kan op natuurijs, veel ervaring heeft en ook het podium al van dichtbij heeft gezien. Maar daarnaast kan hij ook goed uit de voeten op kunstijs. Al met al past hij prima in het beeld dat wij met onze ploeg voor ogen hebben.’’

De formatie van Bouwselect bestaat komend seizoen - naast Bart Mol en Luc ter Haar - uit Ronald Kruijer, Kevin Hoekstra en Mart Bruggink. Voor het beloftenteam van Bouwpartners werden nog twee rijders aangetrokken. Homme Jan de Groot komt over van team Frysk en het marathonteam van Douma Staal. Ivo de la Porte reed afgelopen seizoen in de kleuren van Reggeborgh. De twee heren starten komend seizoen naast Hylke de Boer, die langer aan de ploeg verbonden blijft.

Daniëlle van Zanten maakt Team SKADI compleet
De 19-jarige beloftevolle rijdster Daniëlle van Zanten combineerde
 de afgelopen seizoenen de marathon en de langebaan bij het KNSB Talentteam Zuid. Het komende seizoen staat de Marathon op nummer één en zal ze in de kleuren van Team SKADI uitkomen bij de Beloften Dames. Ook zal Van Zanten fungeren als invalrijdster in de Topdivisie. Met een aantal mooie klasseringen bij de Beloften, waaronder een derde plaats bij de Flevobokaal, heeft ze laten zien dat het talent aanwezig is.

Team Frysk is nog niet compleet
Team Frysk, de opleidingsstal van oud-marinier Siep Hoekstra, heeft de selectie nog niet helemaal rond. Vooralsnog bestaat het team uit twaalf rijders en rijdsters. Er zijn nu drie nieuwkomers, tegen acht vertrekkende schaatsers. Vertrokken zijn Eline Jansen (Van Ramshorst-Renault), Marwin Talsma (Team Zaanlander), Homme Jan de Groot (Bouw & Select), Kevin van der Horst (Bouw & Techniek), Kim Talsma (Gewest Friesland) en Peter Michael (nog onbekend). Mayke Koster en Sjoerd Kleinhuis zijn gestopt met schaatsen.

De namen van het twaalftal: Aveline Hijlkema, Paulien Verhaar, Ellia Smeding, Jornt Dijk, Jesse de Lange, Dyon Talsma, Amber Duizendstraal, Sipke Sijtsema, Fenna de Boer, Anna Boersma, Tosca Mulder, Daan van der Elst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan