Tickets
Shop
Nieuws 17 sep 2021

Trainen voor de WK, maar gaan ‘we’ er wel heen?

Voor de meeste inlineskaters zit het seizoen erop en gaat de blik op de winter. De mogelijke WK-gangers zijn intussen nog hard aan het werk. Een zogenaamde preselectie van zeven rijders is vol goede moed aan gezamenlijke trainingen begonnen, al is een definitief besluit over Nederlandse deelname in Colombia nog niet genomen. De KNSB wil eerst duidelijkheid over de veiligheidssituatie in het land.

Foto : Neeke Smit

Er is al geruime tijd onzekerheid over Nederlandse deelname aan de WK. Als het aan disciplinemanager Marcel Scheperkamp ligt, is Nederland in Colombia ‘gewoon’ van de partij. Wel wil hij meer weten over de coronaregels rond het toernooi. “We wachten al een tijdje op meer informatie. Sommige landen hebben al hotels geboekt en hebben ook nog geen bericht gekregen. Hoe zit het met corona, quarantaines, de zorg en het vervoer?” Op dit moment is een gefundeerde beslissing nemen onmogelijk, stelt Scheperkamp, en dus blijft uitsluitsel over deelname ook uit.

Zo zitten de zeven rijders in de preselectie voor de WK in de rare situatie dat ze toewerken naar een toernooi waarvan ze nog niet weten of Nederland daar wel bij is. Ruurd Dijkstra, Rémon Kwant, Jorian ten Cate (hersteld en wel), Berber Vonk, Moniek Klijnstra, Lianne van Loon en Patricia Koot zijn de zeven uitverkorenen. De kleine selectie traint vier keer in de week op de piste in Heerenveen onder het toeziend oog van bondscoaches Valentina Berga-Belloni en Frank Fiers.

De rijders werken fanatiek naar het toernooi toe. Kwant sprak zich enkele weken terug bij de NK in Heerde er al over uit dat Nederland wat hem betreft in Colombia niet kan ontbreken. “Dat is een stukje verantwoordelijkheid dat we als land hebben richting de sport. Ze organiseren het niet voor niets. Corona is een risico, maar dat wil ik wel nemen”, sprak hij toen. Die mening is hem nog altijd toegedaan. “Om volgend jaar sterker te worden zou het beter zijn om erheen te gaan. Je bouwt door naar een hoger niveau en dat neem je mee naar volgend jaar. Het is dan makkelijker om weer een stap te zetten.”

Kwant viert zijn bronzen plak op de one lap bij de voorbije EK in Portugal | Foto : Neeke Smit

De onzekerheid of ze straks wel in het vliegtuig naar Zuid-Amerika kunnen stappen knaagt alleen wel een beetje. Kwant werkt echter geduldig verder. “Zolang we niks horen, doen we alsof het doorgaat. Je kan moeilijk stilzitten en slecht voorbereid die kant op gaan”, vertelt hij vlak voordat hij vertrekt voor de volgende training. “Trainen moet je toch en het is mooi om te zien hoe het nu op de trainingen gaat. Iedereen wil er vol voor gaan. De neuzen staan dezelfde kant op.”

Ook Valentina Berga-Belloni willen niet te lang stilstaan bij de bijzondere omstandigheden. “Als bondscoach werk je gewoon richting WK, maar ik ben wel positief. Zodra er bericht van de organisatie is, wordt er snel meer duidelijk”, vertelt de trainster. Veel liever kijkt ze naar de  ontwikkeling van de rijders. “Op dit moment in het jaar kunnen we meer doen om ons als team goed voor te bereiden. In aanloop naar de EK was de groep eigenlijk nooit compleet, nu zijn de beste rijders vier keer per week bij elkaar.” De bondscoach heeft er vertrouwen in dat dat ook in de resultaten terug te zien gaat zijn. “Het is een mooie uitdaging en ik verwacht zeker dat er stappen gezet gaan worden.”

Marcel Scheperkamp, Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni tijdens de EK in Canelas | Foto : Neeke Smit

In afwachting van het oordeel van de KNSB werken bondscoaches en inlineskaters gestaag door. Zorgen maakt men zich eigenlijk niet. Kwant heeft juist wel enig begrip voor de houding van de bond. Zou hij eventueel op eigen titel naar de WK willen als dat zou kunnen? “Ik denk dat het een onbegonnen zaak is. Het heeft ook niet zoveel zin om daar in mijn eentje te zitten. Ik hoop vooral dat ze een slim besluit nemen en niet allemaal andere redenen naast corona erbij halen om niet te hoeven gaan. Het is hopen op het beste en dan zullen we het wel zien.”

Disciplinemanager Scheperkamp denkt eveneens dat het niet tot dergelijke verzoeken zal komen. “Vooralsnog gaan we ervan uit dat we gaan. We kunnen het de sport immers niet aandoen om niet naar de WK te gaan, ook al is het maar met heel weinig mensen. Op eigen titel meedoen zou kunnen, al brengt het wel weer heel andere problemen met zich mee. Voor mij is dat een vraag die pas opkomt op het moment dat er een negatief besluit valt. En dat verwacht ik niet.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan