Tickets
Shop
Nieuws 27 sep 2021

Tingyu Gao zet China op de kaart richting Spelen met fabelachtige 33,83

Ondanks hun afwezigheid afgelopen seizoen bij de internationale wedstrijden hebben de Chinese schaatsers niet stilgezeten. Bij trainingswedstrijden in eigen land schijnt Tingyu Gao op de 500 meter een unieke prestatie te hebben neergezet. Na een bijzonder snelle rit stopte hij de klok op 33,83.

Foto : Soenar Chamid

Rond de tijd van Gao hangt wel een zweem van mystiek. Gegevens van de wedstrijd zijn online nog nauwelijks terug te vinden. Een officiële uitslag is er niet, enkel plaatjes van het scorebord waarop de verbazingwekkend snelle tijd prijkt. Gao is echter geen onverdienstelijke sprinter. Op de Olympische Spelen in PyeongChang wist de nu 23-jarige Chinees de bronzen plak te veroveren op de 500 meter. 

Mocht de tijd daadwerkelijk gereden zijn, is het de vierde tijd ooit. Enkel wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov (twee keer) en Tatsuya Shinhama waren ooit sneller. De baan in Urumqi is dankzij de 33,83 van Gao op de kortste sprintafstand ook ineens de tweede snelste baan van de wereld. Alleen op de ijsbaan in Salt Lake City is ooit harder gereden. De baan van Urumqi kan zich qua ligging dan ook meten met Calgary en Salt Lake City. Urumqi ligt op 1700 meter hoogte, Calgary op ruim 1000 en 'Salt Lake' op bijna 1300 meter. Op hoogte is de luchtweerstand minder en rijdt men snellere tijden dan op zeeniveau. 

Bijzondere en haast ongeloofwaardige tijden in het voorseizoen zijn in het verleden wel vaker voorgekomen. Zo wist Kulizhnikov in 2016 ook al eens een wereldrecord te rijden in een trainingswedstrijd. Later kwam naar buiten dat de Rus die 500 meter met een opening onder de 8 seconden had gereden. Een vliegende start was de waarschijnlijke oorzaak. 

Update 27 september 20.46 uur:
Er zijn intussen beelden opgedoken van de race van Gao. Op het Chinese sociale medium Weibo circuleert een video van de wedstrijd in Urumqi. Bekijk deze hier.
Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan