Tickets
Shop
Nieuws 25 sep 2021

Swings voor de zevende keer de beste in marathon van Berlijn

Bart Swings en de marathon van Berlijn zijn beste vrienden. Al zes keer eerder wist de Belg in de Duitse hoofdstad als winnaar over de streep te komen. Zaterdag voegde de ervaren inlineskater een zevende overwinning aan zijn palmares toe.

Foto : Neeke Smit

Zijn zevende zege was een indrukwekkende. In een slordige 56 minuten en 50 seconden werkte Swings de marathon af, slechts een seconde langzamer dan zijn eigen parcoursrecord. Stiekem baalde hij daar wel een beetje van. "Blijkbaar moet ik het record beter uit mijn hoofd leren, want ik had me vergist in de tijd. In de laatste meters dacht ik dat ik het niet zou halen, dus ging ik niet meer sprinten", sprak hij bij de persconferentie na afloop. 

Swings toonde zich uiteraard tevreden met zijn vorm. "Vanaf het begin maakten we er met de ploeg een zware koers van. Toen ik zag dat de natte plekken weg gingen, wist ik dat we volle bak konden. Als ploeg zaten we in de goede ontsnapping met Felix Rijhnen en Jason Suttels en toen het gat groter werd gokte ik erop om te gaan. Dat bleek een goede keus." Ook met Swings erbij was de samenwerking in de kopgroep uitstekend, maar na 33 kilometer wedstrijd vond hij het welletjes. De andere mannen zagen de Belg pas na de finish weer terug. Zijn voorsprong op de streep was uiteindelijk een minuut en vijftien seconden. 

De Leuvenaar is al bijna een decennium heer en meester in Berlijn. Van 2013 tot en met 2018 wist Swings zes keer op rij de na de WK belangrijkste marathon van het jaar te winnen. In 2019 moest hij de zege aan zijn ploeggenoot Rijhnen laten. De Duitse wereldkampioen van 2018 in Arnhem eindigde nu achter Swings op de tweede plaats. De Fransman Martin Ferrie veroverde het brons, Ronald Haasjes was de beste Nederlander op plek acht. 

Bij de vrouwen was er eveneens succes voor onze zuiderburen. Na twee eerdere overwinningen was Sandrine Tas ook ditmaal de snelste. "Het is de mooiste marathon van het jaar, dus ik ben heel blij dat ik win", sprak ze achteraf. Haar ploeggenote Katharina Rumpus eindigde op de tweede plaats voor Auro Quintana uit Colombia. Het was de tweede keer dat Tas en Rumpus een een-tweetje pakten in Berlijn. "We trainen eigenlijk nooit samen, maar we kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben", aldus Rumpus. "Het maakt ons een sterk team hier in de sprint. Het blijft werken, dus we doen het blijkbaar goed."

Tas en Swings wonnen eerder dit jaar ook al de halve marathon van Berlijn. De WK Inlineskaten in Colombia in november zullen beide rijders overslaan. Ze richten zich op het schaatsen en hopen over vijf maanden te schitteren op de Olympische Spelen in Beijing. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan