Tickets
Shop
Nieuws 10 sep 2021

Lindsay van Zundert met nieuwe küren klaar voor wedstrijdseizoen

Na een lange aanloopperiode van trainingen in binnen- en buitenland start voor kunstrijdster Lindsay van Zundert vrijdagmiddag het wedstrijdseizoen. De Lombardia Trophy in Bergamo is de eerste halte van een reis die in februari moet eindigen op de Olympische Spelen in Beijing. Vanuit haar hotel in Italië kijkt de 16-jarige Etten-Leurse vooruit. “Leuk dat het eindelijk weer begonnen is.”

Foto : Soenar Chamid

Van Zundert kende afgelopen seizoen haar doorbraak. De jonge schaatsster kwam voor het eerst in de seniorencategorie in actie en deed dat met verve. Na een zevende plaats bij de hoog aangeschreven Nebelhorn Trophy in Oberstdorf won ze de NRW Trophy en Celje Open. Het was een opmaat naar een uitstekend WK, waar ze verraste met een 16e plaats en voor Nederland een olympisch ticket in de wacht sleepte.

Het WK in Stockholm is een mooie herinnering voor Van Zundert, al staat ze er niet dagelijks meer bij stil. “Het was een hele ervaring en ik heb ervan genoten om daar met alle goede rijders bij elkaar te zijn en met ze op te trekken”, vertelt ze. “Deze zomer heb ik ook met een aantal schaatsers getraind die het WK reden. We praten er eigenlijk niet veel over, meer over het nieuwe seizoen en wat we kunnen verbeteren richting de toekomst.”

Progressie
De afgelopen maanden hebben voor Van Zundert vooral in het teken gestaan van trainen. Door heel Europa heeft ze haar trainingen afgewerkt om twee geheel nieuwe küren te ontwikkelen. Ze reisde naar Italië, Zwitserland en Frankrijk en tussendoor behaalde ze ook nog haar vmbo-diploma. Ook de komende maanden is het reisschema vol. Iedere maand staat er wel een wedstrijd op het programma en ook staan er nog trainingsweken in Courmayeur en Moskou op de planning.

Van Zundert is enthousiast over de nieuwe küren die ze met haar choreograaf in Courmayeur ontwikkeld heeft. “Natuurlijk is het wel spannend om het nu in een wedstrijd te doen, maar ik ben heel blij met de küren en de nieuwe pakjes. Ik ga voor het eerst een triple-triple proberen en heb de moeilijke sprongen aan het einde van de kür geplaatst. Daar kun je namelijk veel bonuspunten mee halen”, ligt ze enkele elementen toe.

De küren zijn van een heel andere aard dan haar vorige, gaat ze verder. De korte kür is niet langer de Alegria van het Cirque du Soleil, ze rijdt nu op het rockachtige 11 Past The Hour. In de vrije kür vertelt ze een heus liefdesverhaal, waar het drama van af moet spatten. De Brabantse kijkt uit om haar küren voor het eerst aan het publiek te tonen. “Hopelijk rijd ik een foutloze kür en kan ik mijn sprongen verbeteren. Ik wil mij de komende tijd vooral op mezelf focussen en mezelf steeds een beetje verbeteren.”

Lombardia Trophy
Van Zundert komt vrijdagmiddag rond de klok van 14.00 uur voor het eerst in actie bij de Lombardia Trophy. De wedstrijd in Bergamo is onderdeel van de Challenger Series, een reeks wedstrijden van de ISU die kunstrijders in staat stelt punten te verdienen voor de wereldranglijst. De wedstrijd is te volgen via een livestream op YouTube. Bij het paarrijden (geen onderdeel van de Challenger Series) doet dit weekend het duo Daria Danilova/Michel Tsiba mee. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan