Tickets
Shop
Nieuws 25 sep 2021

Kater is groot bij Michel Tsiba en Daria Danilova

Na hun prima korte kür van donderdag had kunstrijpaar Daria Danilova en Michel Tsiba veel verwacht van de vrije kür. Hun tweede optreden bij de Nebelhorn Trophy werd echter niet wat ze ervan verwachtten. Door veel fouten en twee valpartijen van Danilova kreeg hun kür een lage waardering van de jury. De twee schaatsers zijn teleurgesteld, maar willen niet te lang bij de pakken neerzitten.

“Ondanks een matige lange kür hebben we wel een personal best gereden”, ziet Tsiba lichtpuntjes. Die recordscore voor het paar kan de teleurstelling over het eigen presteren niet onderdrukken. “De vrije kür was een domper. Van de laatste twee maanden was dit de slechtste uitvoering, terwijl we in trainingen supergoed in vorm zijn. Bij de wedstrijden laten we het alleen niet zien.”

Met 89.87 punten om bij de 55.39 van donderdag op te tellen kwamen Tsiba (23) en Danilova (19) op een totaal van 145.26. Het is een flinke verbetering op hun oude totaalscore van ruim 137 punten. De score biedt het paar ondanks de teleurstelling het nodige perspectief. Met dit puntentotaal waren ze op het afgelopen WK doorgegaan naar de eindstrijd en de korte kür was zelfs goed geweest voor een vijftiende stek.

Tsiba is trots dat hij en zijn partner Danilova na de valpartijen in de vrije kür niet hebben opgegeven. “We hebben de kür op karakter uitgereden, maar het is jammer dat onze goede vorm er niet uit komt. De kater is groot.” Na hun WK-debuut van afgelopen maart was het duo gebrand om zich te verbeteren richting het nieuwe seizoen. Dat is weliswaar wat score betreft gelukt, de overdaad aan fouten stelt het paar niet tevreden.

De teleurstelling is van de gezichten af te lezen

Het eindresultaat is uiteindelijk goed voor een negende plek in de strijd om de Nebelhorn Trophy. Het Duitse paar Minerva Hase / Nolan Seegert pakt de zege. Het Spaanse, Georgische en Israëlische duo gaan er met de olympische tickets vandoor die dit weekend nog te verdienen waren. Tsiba en Danilova waren vooraf outsiders voor de olympische startbewijzen. “Het was niet ons doel, maar we geloofden wel in onze kans. Na de korte kür maakten we nog kans, al stonden we op enige afstand. Gister (vrijdag, red.) waren er alleen teveel fouten en dat moet je jezelf kwalijk nemen. Kwalificatie was echt een bonus geweest. We zijn nu voornamelijk teleurgesteld dat we niet hebben kunnen laten zien wat we wilden.”

Voor de komende periode gaan de twee dan ook weer hard aan het werk. Zaterdagmiddag kijken ze eerst nog hoe ijsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen het ervan afbrengen. “Ieder doet wel zijn eigen ding, maar je leeft wel met elkaar mee”, aldus Tsiba. Na een rustdag reizen Danilova en Tsiba vervolgens terug naar Berlijn. Met de NRW Trophy in Dortmund en de Golden Spin in Zagreb is het programma richting het EK in januari al grotendeels bekend. Tsiba en Danilova zijn extra gedreven het dan wel te laten zien. “We hebben veel vooruitgang geboekt en komen hier positief uit. Onze tijd komt nog wel.”

IJsdansers Verhaegh en Van Geffen eindigden zaterdag opnieuw op de negentiende plaats. In de ritmische dans van een dag eerder behaalden ze ook al die klassering. Van de beloning van de jury had het duo meer verwacht. Zaterdag moesten ze met 70.80 punten wederom genoegen nemen met een lagere score dan hun persoonlijke topscore. De totale score over de twee dansen was 118.68. 

Bekijk hier de uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan