Tickets
Shop
Nieuws 24 sep 2021

Jury laat ijsdanspaar Verhaegh en Van Geffen in de steek

Een kleine deceptie was het wel, de score die het ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen vrijdag tegen de avond zag oplichten op het scorebord voor de net ervoor uitgevoerde ritmische dans. “Juist omdat we zelf tevreden waren over ons optreden, viel de waardering van de jury aan de lage kant uit. We hadden hoger verwacht”, aldus het duo vanuit Oberstdorf, waar het meedoet aan de befaamde Nebelhorn Trophy.

Foto : Soenar Chamid

De Finse combinatie Juulia Turkkila/ Mathhias Versluijs staat aan de leiding na het eerste onderdeel. De trainingsmaatjes van Verhaegh en Van Geffen kregen 70.92 punten. Met 47.88 punten hielden de Nijmeegse en haar Arnhemse partner alleen een Slowaaks stel achter zich. In het veld van twintig koppels en zo eindigden de Nederlanders op een negentiende stek. “Ja, we zijn verbaasd. Over de score voor de levels, maar net zo goed over de resterende cijfers”, luidde de korte reactie in een tekstberichtje.

Verhaegh en Van Geffen krijgen zaterdag de kans op revanche in de vrije dans, al zal het niet meevallen in de eindklassering nog veel plaatsen te klimmen. Het zelfvertrouwen lijkt echter niet te zijn aangetast. Alle begin is moeilijk, met name wanneer er een nieuwe dans is ontwikkeld en bovendien in een muziekgenre dat niet de grootste voorkeur geniet bij de twee. “We moeten er inkomen, al ging het in de trainingen in Helsinki elke keer beter. Hoe vaker we schaatsen, des te vrijer we ons bewegen over het ijs en des relaxter alles overkomt. Dat is wat we nodig hebben. Daarom is er genoeg vertrouwen voor de toekomst.”

Wat er ook als eindresultaat mag worden genoteerd, het koppel heeft nauwelijks tijd om stoom af te blazen van het eerste toernooi van deze winter. Zondag vliegen Verhaegh en Van Geffen alweer terug naar Helsinki, om op het vaste honk bij de Italiaan Maurizio Margaglio de training te hervatten. Over twee weken wacht de volgende krachtmeting, de Finlandia Trophy. “We hebben er uitstekende faciliteiten. Daarnaast zijn er andere paren met wie we kunnen oefenen, en krijgen we les in streetdance (de huidige muziekvorm die verplicht is voor de ritmische dans, red.)”, zegt Chelsea.

De uitwijk naar het hoge noorden is wel een grote stap geweest, met veel impact. “De voorbije drie jaar hebben we veel dingen anders moeten aanpakken in ons leven om het allemaal goed werkend te krijgen. Het is fijn dat we in onze prestaties nog lang geen plafond hebben bereikt. Chelsea herinnert me er dikwijls aan: we kunnen ons dagelijks verbeteren, en zo voelen we dat ook”, beweert Sherim. “Er is maar een probleem: de financiën. Trainen in Finland is mooi, maar kost veel geld. Per maand betalen we per persoon 700 euro als vergoeding aan de club waarbij we zijn aangesloten. Fikse bedragen, hè. Ik weet niet hoe we het volhouden. Chelsea heeft me geleerd dat we niet moeten uitgaan van wat niet kan, maar gewoon moeten doen wat we voor ogen hebben. Dan komt het allemaal in orde.”

De voorstelling die Daria Danilova en Michel Tsiba bij het paarrijden in gedachten hadden, kwam er totaal niet uit. De vele foutjes in hun vrije kür leidde dan ook tot een score van 89,97, wat in het veld van zestien paren toch nog goed bleek voor de negende positie in het tussenklassement. De winnende Spaanse 'armada' van Laura Barquero en Marco Zandron liet 119.60 noteren.

De scoretabel van de paren staat hier, die van de ijsdansers op deze plaats.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan