Tickets
Shop
Nieuws 04 sep 2021

Julia van Dijk verguld met debuut in Grand Prix

De hoeveelheid trainingsarbeid die ze verzet is enorm, maar Julia van Dijk besefte zaterdagmiddag heel goed dat alle uurtjes van de voorbije maanden geen weggegooide tijd zijn geweest. De pas 15-jarige Tilburgse kunstrijdster debuteerde met een twaalfde plaats in het eindklassement van de Junior Grand Prix in Kosice.

Foto : International Skating Union

De totaalscore van 86.60 punten die ze na haar vrije kür op het computerscherm zag verschijnen, ontlokte haar en coach Nicole Goossens een (door de mondkapjes) gedempte kreet van blijdschap. “Hier ben ik wel heel erg blij mee”, erkende de Brabantse naderhand in de Kiss & Cry, de zone langs de baan waar de deelneemsters en hun begeleiding het oordeel van de jury afwachten. “Het ging goed, al was het vermoeiend. Ik heb alle elementen in mijn oefening kunnen stoppen. De score van jury maakt me erg trots.”

Energiek en vol bravoure had ze zich als een koningin op de muziek van Once upon a dream  van  Lana del Rey in de imposante Steel Arena van de Slowaakse stad gepresenteerd. De korte kür van donderdag verdiende het predicaat geslaagd (vijftiende plaats); het vrije programma ging haar minstens zo goed af. De sprongen waren solide, slechts aan een pirouette tegen het einde van de kür haperde wat. Daarmee viel Van Dijk geenszins uit de toom: het junior-niveau is per slot van rekening een tussenstation op weg naar de wereldtop, waar foutjes iets minder meedogenloos worden afgestraft.

Het was loon naar werken dat het talent kreeg. Met een eindtotaal van 131.76 punten belandde ze precies op de helft van het gehele veld. Zoals verwacht domineerden de Russische meisjes de strijd. Drie van de vier ingeschreven rijdsters kwamen dik in de tweehonderd punten terecht, met Veronika Zhilina als aanvoerster van de ranking (216.92) na de twee onderdelen.

Ogenschijnlijk probleemloos lijkt Van Dijk de stap van advanced novice naar junior te hebben gemaakt. “Dat is wel een kwestie van hard werken hoor”, verzekerde Van Dijk, verwijzend naar haar weekprogramma. “Ik sta elf uur op het ijs, en 7,5 uur ben ik off-ice bezig. Het is veel trainen, en nog meer herhalen. Altijd hetzelfde doen, en niet afwijken van je schema. Stick tot he plan.

Coach Goossens: “Julia zit nu in een leeftijdsfase waarin ze de kilometers moet maken. Daar draait het om op dit niveau. Ze is in opbouw, haar opleiding is dan ook nog niet af. Er moet nog een stukje bij voordat je kunt beginnen aan het inslijpen. Maar in deze wedstrijd heeft ze het voortreffelijk gedaan.”

De vrije kür is hier terug te zien. En de uitslagen vind je op deze plaats.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan