Tickets
Shop
Nieuws 10 sep 2021

Hanjo Heideman mag in afscheidsjaar naar de Spelen: 'De kers op de taart'

"Een hele fijne afsluiting van mijn carrière." Zo omschrijft Hanjo Heideman zijn aanstelling voor de Olympische Spelen van Beijing. De 64-jarige Lossernaar, die aan het eind van dit seizoen afscheid neemt als scheidsrechter, heeft deze week te horen gekregen dat hij in februari naar China mag om het vrouwentoernooi (langebaan) in goede banen te leiden.

Foto : Martin de Jong

Afgelopen maandag kreeg Heideman 'het mooie nieuws' via een officiële brief van de ISU, die ondertekend was door voorzitter Jan Dijkema. "Of ik er rekening mee had gehouden? Je hoopt er natuurlijk wel op, maar met zoveel gegadigden is het maar de vraag of ze voor jou kiezen", aldus Heideman, die het een hele eer vindt dat hij door de internationale schaatsunie is voorgedragen. "Ik denk niet dat ze je uitkiezen als je het slecht doet, dus wat dat betreft voelt het wel als een stukje waardering."

Heideman is inmiddels al meer dan twintig jaar scheidsrechter en staat bovendien al acht jaar op de A-lijst van de ISU. Omdat in Nederland de richtlijn is dat een scheidsrechter niet langer dan negen jaar op deze A-lijst mag staan, weet Heideman nu al dat hij aan zijn laatste seizoen als scheidsrechter bezig is. "In Nederland wordt ervoor gekozen om nieuwe en jonge scheidsrechters een stip aan de horizon te geven en dat begrijp ik wel", aldus Heideman, die volgend jaar 65 wordt. "Dat is tevens de leeftijdsgrens die de ISU stelt. Het wordt dus hoe dan ook mijn laatste jaar als scheidsrechter bij de ISU."

Een betere timing had Heideman zich dan ook niet kunnen wensen om een ticket voor de Olympische Spelen af te dwingen. "Om het zo af te sluiten, is wel heel mooi ja. Dit is voor mij de kers op de taart", glimlacht Heideman, die nog geen idee heeft hoe het er tijdens de Spelen aan toe zal gaan. "Maar wat zeker is, is dat het toernooi veel langer duurt dan andere toernooien. Normaal gesproken worden alle afstanden in één weekend verreden en nu is het verspreid over twee weken. Omdat er maar één afstand per dag is en er lang niet zoveel deelnemers zijn als bij een World Cup, ben je veel sneller klaar. Dat vind ik niet erg, dat is inherent aan zo'n toernooi."

Zijn werkzaamheden zullen echter niet anders zijn dan tijdens een ander internationaal kampioenschap, vertelt hij. "Het begint zoals altijd met de voorbereiding. Daarna komt er een lotingbijeenkomst, een teamledenbijeenkomst en dan vindt de loting zelf plaats. Vervolgens moet je iets gaan vinden van het baanverzorgingsschema, moet je de jury aansturen en ben je verantwoordelijk voor het nemen van noodzakelijke beslissingen tijdens de wedstrijd." Kortom, een hoop werk, maar Heideman kijkt er nu al naar uit. Weet hij al wat hij na de Spelen gaat doen? "Dan mag ik nog naar de World Cup-finale in Heerenveen! Met een beetje geluk zitten er dan weer mensen op de tribune."  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan