Tickets
Shop
Olympische Spelen 30 sep 2021

Douwe de Vries: 'In een Nederlandse gevangenis mag je tenminste nog luchten'

Chinezen die de grenzen voor niet- of onvolledig gevaccineerde olympische sporters zo goed als dicht gooien, Canada en de VS die de coronaregels ook maar aanscherpen als het om de World Cups draait: het wordt een uiterst gecompliceerde wedloop richting Winterspelen. “Ik houd m’n hart vast voor wat er ons nog staat te wachten”, waarschuwt Douwe de Vries, voorzitter van de atletencommissie van de internationale schaatsunie ISU. “Hopelijk beseft iedereen wat het perspectief zal zijn.”

Foto : Martin de Jong

Dat China zo rigoureus de hakken in het zand zou zetten waar het gaat om het toelatingsbeleid voor de Winterspelen (4-20 februari 2022), had oud-schaatser Douwe de Vries reeds voorspeld. “Maar de verplichting voor een niet-gevaccineerde atleet of een sporter die niet volledig is ingeënt bij aankomst 21 dagen in quarantaine te moeten, is wel heel bizar. Dat betekent automatisch dat die man of vrouw niet meer kan presteren. Je kunt geen drie weken op een hotelkamertje zitten en daarna nog het beste van jezelf laten zien. Het zegt bovendien genoeg dat het internationaal olympisch comité (IOC) er niet in is geslaagd die regel van tafel te vegen. Kennelijk heeft die organisatie ook niets in te brengen. Daarom herhaal ik nog eens wat ik vorige maand heb aangehaald: ik doe een dringend beroep op alle atleten om zich vooral te laten vaccineren, als ze willen meedoen aan de Spelen.”

China voert misschien een zeer strikt beleid; de Amerikaanse en Canadese overheid doen er nog een schepje bovenop. Voor de twee World Cups die komende winter in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december) worden gehouden, geldt: alleen deelname indien volledig gevaccineerd. Wie geen compleet inentingsbewijs kan overleggen, kan al vergeten dat hij of zij het land binnen mag.

De Vries snapt dat er personen zijn die principiële bezwaren hebben tegen de prikken. Naar verluidt is een deel van de vaderlandse schaatstop nog niet langs geweest bij een priklocatie. “Schaatsers die twijfelen, zouden nog de mogelijkheid hebben het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) af te wachten. Plaatsen ze zich voor de Spelen, dan kunnen ze zich alsnog laten vaccineren. Het risico van bijwerkingen moeten ze dan op de koop toe nemen”, aldus de Fries die dat overigens geen slimme overweging vindt. De kans op complicaties is altijd aanwezig en zou zo een deel van de voorbereiding kunnen verstoren.

De Vries werd de voorbije weken vrijwel dagelijks  opgeslokt door de materie die velen raakt. Het ene moment is er een vergadering met de medische commissie van de ISU (schaatsbond), een halve dag later is zijn advies gewenst bij de belangenvereniging van de Nederlandse sporters. “Dit worden de meest bijzondere Spelen ooit, als je nog van Spelen mag spreken. Het is niet alleen die ongelooflijke maatregel van langdurige quarantaine – een soort eenzame opsluiting die erger is dan een verblijf in een Nederlandse gevangenis waar je zo nu en dan tenminste nog mag luchten – ook de gang van zaken tijdens het toernooi is schrikbarend."

"Wat denk je als je elke dag alleen van hotelkamer naar de ijsbaan mag (per georganiseerd vervoer) en in omgekeerde richting? Dat is een vrijheidsbeperking die we ons haast niet kunnen voorstellen. Niets zullen de atleten zien van het land, van Bejiing, van de cultuur, het Chinese leven. Waar het op neerkomt is: je wedstrijd rijden en weer afgevoerd worden naar je hotel. De belevenis van de Olympische Spelen zal iedereen ontgaan. Het is zo belangrijk dat de atleten echt in de smiezen hebben wat dat heeft te betekenen. Daar moeten ze mentaal zich op instellen. Ja, zelfs in eigen omgeving nu al aan proberen te wennen. Geen contact hebben met vrienden, bekenden, niemand meer kunnen opzoeken, in feite jezelf afsluiten van de gewone wereld: dat is nodig om straks een beetje naar behoren prestaties te leveren.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan