Tickets
Shop
Nieuws 05 okt 2021

Schulting en Knegt voeren Shorttrack TeamNL aan bij eerste World Cups

De Selectiecommissie Shorttrack van de KNSB heeft de namen bekendgemaakt van de rijders die deelnemen aan de eerste twee World Cups van het seizoen 2021-2022. Deze wedstrijden, die tevens gelden als olympische kwalificatiewedstrijden, worden gehouden in de Chinese hoofdstad Beijing (21 t/m 24 oktober) en het Japanse Nagoya (28 t/m 31 oktober).

Foto : Soenar Chamid

Het mag geen verrassing heten dat Suzanne Schulting kopvrouw is van de Nederlandse ploeg. De regerend olympisch kampioene op de 1000 meter hoopt over enkele maanden in Beijing haar medailletotaal verder op te krikken. Naast de al geplaatste Xandra Velzeboer en Selma Poutsma mogen ook Yara van Kerkhof, Georgie Dalrymple en Rianne de Vries hun koffers pakken. 

Itzhak de Laat was bij de mannen als enige al zeker van een World Cup-ticket. Ook Sjinkie Knegt moest zich bij de Invitation Cup afgelopen weekend nog bewijzen. De selectiecommissie heeft de Schicht uit Bantega 'gewoon' geselecteerd. Ook broers Melle en Jens van 't Wout, Dylan Hoogerwerf en Sven Roes reizen naar Azië af. Opvallende afwezige in de selectie is Daan Breeuwsma. Ook Friso Emons, afgelopen weekend nog tweede op de 1500 meter van de Invitation Cup, zit niet bij de selectie.

Routinier Breeuwsma, jarenlang vaste kracht in de relayploeg, had al enigszins verwacht niet bij de Aziëgangers te zitten. "Ik had geen goed weekend en had de laatste weken rond de eerste wedstrijden ook veel pech dat ik erg verkouden was. Mijn rijden zelf was best goed en aanvallend. Ik heb alles gegeven en kan mezelf weinig verwijten. Het zat alleen niet mee en dan word je bespreekgeval."

Waar de vrouwen met de volledige zes naar het Verre Oosten zullen afreizen, is de interne concurrentiestrijd bij de Nederlandse mannen groot. "Het is lastig voor de staf om een keuze te maken met zoveel goede rijders", aldus Breeuwsma. Zo valt een talent als Emons, die toevallig dinsdag ook zijn 23e verjaardag viert, buiten de boot. "Ik baal wel inderdaad. Op de 1500 meter was ik dit weekend de beste Nederlander, dus ik had gehoopt dat ik daar veel punten kon scoren. Alleen weet ik ook dat ik op snelheid nog niet op het niveau ben waar ik wil zitten."

Na de Invitation Cup heeft Emons het gevoel op een kantelpunt te zijn beland. Eerder dit jaar worstelde hij met zijn materiaal en zijn vorm. Nu denkt hij het goede pad gevonden te hebben om de selectie voor de World Cups in Europa wel te halen. Ook Breeuwsma kijkt met optimisme vooruit. "Ook voor de staf is het een gok. Ze weten dat ze altijd op me kunnen rekenen. Op de startpositie ben ik de beste in de relay denk ik. Het heeft alleen geen zin om in een hoekje te gaan zitten huilen en daar ben ik ook de persoon niet naar. Ik ben oud en wijs genoeg om te weten wat me te doen staat. Ik kijk met opgeheven hoofd vooruit."

De selectie voor de World Cups in Europa (Debrecen 18-21 november en Dordrecht 25-28 november) wordt in november bekendgemaakt. Na die laatste wedstrijd is duidelijk hoeveel startbewijzen Nederland heeft verdiend voor de Olympische Spelen, die van 4 t/m 20 februari 2022 worden gehouden in Beijing.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan