Tickets
Shop
Nieuws 17 okt 2021

Ook de atletencommissie van IOC kan straks toch niet om Ireen Wüst heen?

Ze liet het vorige maand, bij een vooruitblik op het nieuwe seizoen, terloops vallen. Ireen Wüst is weliswaar met al haar aandacht bij de komende Winterspelen van Beijing, maar wat erna komt houdt haar ook bezig. Een bezigheid lijkt nu duidelijk: de (qua verzamelde medailles) grootste olympiër van ons land maakt tijdens het evenement in China grote kans te worden gekozen om zitting te nemen in de atletencommissie van het IOC. Maar mentor zijn voor de jeugd lijkt haar ook geweldig.

Foto : Neeke Smit

Wüst (35) is voorgedragen voor die rol door NOC*NSF en behoort straks tot de zeventien kandidaten die aanspraak maken op de twee beschikbare zetels. Zo’n drieduizend sporters mogen hun stem uitbrengen. “Het is een eer dat ik ben voorgedragen”, zegt Wüst. “Door mijn deelname aan vier Olympische Spelen weet ik als geen ander wat atleten nodig hebben om op het hoogste niveau te presteren. Als lid van de atletencommissie wil ik het verschil maken en ervoor zorgen dat de stem van de sporters duidelijk wordt gehoord en dat we de volgende generatie sporters kunnen helpen hun olympische droom waar te maken."

Hinkelien Schreuder, voorzitster van de atletencommissie van NOC*NSF is blij dat de topschaatsster zich beschikbaar stelt voor de positie. "Ireen is als topsporter als geen ander in staat om zaken in gang te zetten en door te pakken. Haar doorzettingsvermogen heeft haar gemaakt tot de succesvolle olympiër die ze nu is. Ireen is een prettige persoonlijkheid en heeft een groot sporthart.”

“Ik sta nu wéér aan de vooravond van Olympische Spelen", haakt Wüst opnieuw in. "Ik heb er net zoveel zin in als destijds in 2006, toen ik voor het eerst mee mocht. Maar ik denk, op de achtergrond, zeker aan wat er zal komen nadat ik ben gestopt. Weet je, ik heb ook tijd genoeg.” Glimlachend: “Door al die prijzen hoef ik niet direct te gaan werken, dus dat scheelt.”

Wat de verdere dagbesteding wordt? Ze had een maand geleden geen vastomlijnde ideeën. “Het is nu leuk de nieuwe generatie in de ploeg (o.a. Femke Kok, red.) een beetje wegwijs te maken en dat zou in de toekomst ook iets kunnen zijn. Het zou zonde zijn niets met die ervaring te doen. Ik wil niets als coach op het ijs staan en elk weekend weer op de ijsbaan, maar in een soort mentor-rol de ervaring en kennis kunnen delen met jonge talenten spreekt me heel erg aan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan