Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2021

Nederlandse shorttrackers doen het goed op dag 1 van de Invitation Cup

Op de eerste dag van de KNSB International Invitation Cup hebben de Nederlandse shorttrackers het er goed vanaf gebracht. Zonder veel kleerscheuren kwamen de rijd(st)ers van bondscoach Jeroen Otter door de eerste rondes van de 500, 1000 en 1500 meter.

Foto : Neeke Smit

Sjinkie Knegt, normaliter niet super gemotiveerd voor een vriendschappelijke wedstrijd als de IIC, oogde scherp. Hij won zijn race op de 1500 meter, voor de Amerikaanse Hongaar John-Henry Krueger. Op de 500 meter bleef hij mooi in het spoor van de Chinese Hongaar Shaolin Sándor Liu en op de 1000 meter deed hij hetzelfde bij diens broer Shaoang Liu.

Een dag zonder problemen dus voor Knegt die zich andere jaren, voor zijn kachelongeluk, nooit druk hoefde te maken of hij mee mocht naar de World Cups. Nu is hij nog niet zeker van een ticket voor de eerste twee World Cups in Beijing en Nagoya. “Het is wel van belang dat ik mezelf hier in de kijker rijd”, erkent Knegt. “Er staat nu wel íets op het spel, vandaar dat ik wat beter mijn best doe."

Op basis van zijn resultaten in het vorige seizoen is bij de mannen alleen Itzhak de Laat al zeker van een startbewijs bij die eerste World Cups in Azië, die tevens gelden als olympische kwalificatiewedstrijden. Bondscoach Otter mag naar die wedstrijden zes mannen en zes vrouwen meenemen. Of Knegt daarbij zal zitten? “Ik heb voor mijzelf wel het idee dat dat goed komt”, zegt hij zelf. “Op de trainingen laat ik zien dat ik erbij hoor. Voor Jeroen is zo’n wedstrijd dan een bevestiging.”

Voor routinier Daan Breeuwsma verliep de eerste dag van de Invitation Cup niet florissant. Alleen op de 1000 meter overleefde hij de eerste ronde van het toernooi. Grote verrassingen vielen verder niet te noteren. Bij de vrouwen strandde Yara van Kerkhof op de 1500 meter, vanwege een val in de laatste ronde. Georgie Dalrymple ging alleen op de 500 meter door naar de volgende ronde. Selma Poutsma, die afgelopen week ziek was geweest, reed naast de relay alleen de 1000 meter, waarop ze zich eenvoudig plaatste voor de halve finale.

Suzanne Schulting beleefde een rimpelloze openingsdag. Zij won al haar races met gemak. “Wedstrijdritme”, dat is voor de olympisch, wereld- en Europees kampioene het belang van dit toernooi. En verder: “Laten zien dat je de beste bent op elke afstand, dat ze niet om je heen kunnen bij de World Cups. Daar maak ik me overigens niet druk om. Ik sta hier gewoon om veel te racen, ben blij dat het weer begint. Het is mooi geweest met die zomer.”

Morgen en zondag gaan de wedstrijden in Thialf verder. Deze zijn dan integraal te volgen via een gratis livestream op schaatsen.nl/live. Alle uitslagen van de wedstrijden van vandaag vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan