Tickets
Shop
Nieuws 29 okt 2021

KNSB verlangt deelname aan minimaal drie wereldbekers

De KNSB heeft de schaatsers die zich plaatsen voor de wereldbekers gevraagd om dit seizoen minimaal drie van de vier wedstrijden te rijden. Volgens de KNSB is dat van belang voor het aantal deelnemers dat Nederland uiteindelijk mag afvaardigen naar de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Beijing.

Foto : Neeke Smit

Nederland mag op het olympisch schaatstoernooi meedoen met maximaal negen mannen en negen vrouwen. Dat aantal plekken moet worden veiliggesteld door een hoge positie in de wereldbekerklassementen op alle individuele afstanden, de massastart en de ploegenachtervolging. Als de prestaties op één afstand of op bijvoorbeeld de ploegachtervolging ver achterblijven, kan dat al snel betekenen dat Nederland acht of zelfs maar zeven schaatsers per sekse mag afvaardigen.

De KNSB heeft de schaatsers daarom opgeroepen om bij de vier wereldbekerwedstrijden die worden verreden in november en december ook minimaal drie keer mee te doen en bij voorkeur bij alle wedstrijden. Als de schaatsers op drie van de vier wereldbekerwedstrijden naar verwachting presteren, halen ze voldoende punten om de quota veilig te stellen, legde technisch directeur Remy de Wit uit voorafgaand aan de Daikin NK Afstanden. De massastart en de ploegachtervolging worden sowieso slechts op drie wereldbekerwedstrijden verreden.

Tijdens de NK Afstanden wordt er niet alleen gestreden om de nationale titels, maar ook om startbewijzen voor de eerste vier World Cups. Net als de vorige seizoenen plaatsen de eerste vijf rijders per afstand zich voor de wereldbekers, die achtereenvolgens in Tomaszow Mazowiecki, Stavanger, Salt Lake City en Calgary worden verreden. Alleen voor de lange afstanden gelden andere regels. Voor de 3 kilometer (vrouwen) en 5 kilometer (mannen) gaan de beste vier en voor de 5 kilometer (vrouwen) en 10 kilometer (mannen) gaat alleen de beste rijder die zich nog niet op de 3 kilometer (vrouwen) en 5 kilometer (mannen) heeft geplaatst voor de World Cups.

Wat is er nog meer anders dan andere jaren? Aangezien de quotaplekken voor de Olympische Spelen tijdens de World Cups worden veiliggesteld, gaat de selectiecommissie langebaan na afloop van het NK in gesprek met de coaches van alle teams om te horen welke World Cups ze aan gaan doen. "Wij willen dat de gekwalificeerde rijders commitment geven dat ze aan voldoende World Cups meedoen", vertelt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Dat heeft te maken met ons landsbelang. Als we een poortje missen, vallen we terug naar acht plekken per sekse. Het is dus superbelangrijk dat we het op World Cup-niveau enorm goed doen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan