Tickets
Shop
Nieuws 26 okt 2021

Jesper Hospes met Poolse steun naar NK: ‘Ben voor de leeuwen gegooid’

Nog een keer wilde Jesper Hospes volledig voor zichzelf kiezen. De net 33 geworden sprinter had in de vertrouwde omgeving van het Gewest Fryslân niet meer de ideale omgeving om met de Nederlandse sprinttop te wedijveren. Een nieuwe uitdaging zoeken was het devies en die vond Hospes in Polen.

Foto : Neeke Smit

De samenwerking lag meer voor de hand dan op het eerste oog het geval lijkt, zegt Hospes. “Sinds een jaar of twee drie heb ik heel goed contact met de Poolse coach Tuomas Nieminen. De situatie in Friesland zag er niet goed uit voor mij. Ik was een van de oudste en ook half trainer. Daarom zocht ik meer jongens van ongeveer dezelfde leeftijd en niveau. Na de bubbel hebben Tuomas en ik elkaar weer gezien en toen heb ik uitgesproken dat ik met hun mee wilde trainen.”

De hele zomer verbleef Hospes afwisselend in Polen en Nederland. Hospes trok voor trainingsstages naar Gdansk en Tomaszów Mazowiecki, op hun beurt kwamen de Polen in juli naar Heerenveen om op het zomerijs van Thialf te kunnen trainen. Zo trainde Hospes de hele zomer volgens het Poolse programma. Pas nu de Daikin NK Afstanden dichterbij komen, lopen de twee ietwat uit elkaar. Na twee weken van trainingen in Inzell zit Hospes thuis om zich voor te bereiden op de NK, de Polen werken al toe naar de eerste World Cups.

De samenwerking met de Poolse sprintploeg is Hospes goed bevallen. “Hier ben ik mezelf en echt weer atleet. Het kost me alleen wel klauwen met geld." Door te werken en met hulp van een aantal sponsoren harkte Hospes het benodigde bedrag bij elkaar. "Dat was het dubbel en dwars waard", aldus de Fries. "Ik moest wel echt aan de bak en ben voor de leeuwen gegooid, toch geeft het me een lach op mijn gezicht. De samenwerking is goed, we versterken elkaar en gunnen elkaar ons succes. Nu dat ik thuis ben zal ik het missen om met Tuomas en de Polen aan de slag te zijn. Gelukkig heb ik hier ook geweldige ploeggenoten en kan ik met hen de voorbereiding op het NK doen."

Een trainingswedstrijd in Inzell: 35,82 | Foto : Neeke Smit

De nieuwe prikkel die Hospes al enige tijd zocht heeft de ervaren sprinter bij de Poolse ploeg daadwerkelijk gevonden. Natuurlijk ging dat ook gepaard met de nodige gewenning. De aanpak van de Polen en de Nederlandse school vertoonden namelijk flinke onderlinge verschillen. De combinatie van trainingen bracht Hospes een ander gevoel. De onlangs afgestudeerde trainer hield zijn eigen gevoel nauwkeurig bij en na een vergelijkende analyse met zijn gegevens van andere jaren merkte hij dat de trainingen heel anders bij hem landden dan de vertrouwde oefeningen op het ijs van Thialf.

Wat hield de Poolse leer dan precies in? Details wil Hospes niet prijsgeven, een tipje van de sluier oplichten kan hij wel. “In Tomaszów was het ijs verschrikkelijk slecht. Na 20 minuten was het al helemaal wit. Je moet dus direct beginnen met de training, want dan is het ijs nog goed. Rustig inrijden is er niet bij. Ze vliegen er meteen in met tempo’s. De eerste ochtend wist ik niet waar ik was beland. De combinatie van trainingen is net even anders en dat was precies de uitdaging die ik zocht.”

De toekomst van het Poolse schaatsen ziet er sowieso florissant uit, weet Hospes. "Ze zijn in Polen heel goed bezig en beschikken over goede secundaire voorwaarden. De ijsbaan in Tomaszów is weliswaar niet de beste, maar alle facetten zijn er om het schaatsen naar een hoger niveau te tillen." De buitenstaander wijt het succes aan de leiding van oud-schaatser Konrad Niedzwiedski, die sinds zijn afscheid technisch directeur bij de bond is. Dankzij de komst van een overdekte hal in Zakopane en een schaatsacademie van Natalia Czerwonka is de verwachting dat een nieuwe talentenpoel aangeboord zal worden. 

De huidige Poolse sprinters lieten bij trainingswedstrijden in Inzell zien ook al over goede vorm te beschikken. Hospes kon nog niet schitteren, maar plaatste zich wel ‘gewoon’ voor de Daikin NK Afstanden. Hoe zijn route verder gaat, weet hij nog niet. “Hopelijk maak ik kans op een wereldbekerplek. Als je dat niet haalt, heb je eigenlijk alleen nog het OKT.” Dat toernooi waar de tickets voor de Olympische Spelen verdeeld worden kan een waar bloedbad worden, verwacht hij. “Er gaan favorieten thuisblijven, niet een maar een paar, want er kunnen maar negen rijders heen. Ik denk dat het een slagveld wordt. Over mijn eigen kansen denk ik niet te veel na. De afgelopen jaren heb ik er niet tussen gestaan. Je wilt de beste worden, maar door de jaren heen word je ook realistisch. Ik wil eerst zo goed mogelijk aan de start staan.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan