Tickets
Shop
Nieuws 12 okt 2021

Blokje wegtikken betekent voortaan automatisch diskwalificatie

De langebaanschaatser die aan de binnenkant van de bocht een blokje wegtikt, krijgt voortaan automatisch een diskwalificatie opgelegd. Dat is het gevolg van een reglementswijziging van de Internationale Schaatsunie (ISU), die vanaf 6 oktober van kracht is en dus ook al geldt tijdens de (Rabobank) IJsselcup in Deventer van komend weekeinde (16-17 oktober).

Foto : Soenar Chamid

De ISU paste meer reglementen aan. Zo kan onsportief gedrag tijdens de mass start, zoals het ernstig belemmeren van een tegenstander, voortaan leiden tot een diskwalificatie. Een benadeelde rijder kan worden toegevoegd aan de volgende ronde.

Verder zijn er wijzigingen in het internationale reglement en de interpretatie daarvan, zoals die is afgesproken door de nationale en internationale scheidsrechters van de KNSB. De regels gelden ook voor het nationaal reglement daar waar in dat reglement naar het internationale reglement wordt verwezen.

Het overzicht is niet volledig, maar het is bedoeld als initiële hulp voor schaatsers, coaches, OC’s en scheidsrechters. Het bevat de wijzigingen die impact hebben op reguliere Nederlandse wedstrijden. Voor schaatsers zouden vooral 254.7 (blokjes) en 257 – 4.5 (onsportief gedrag bij mass start) tot discussies kunnen gaan leiden. Lees voor een volledig overzicht het reglement waar de wijzigingen duidelijk zijn gemarkeerd.

Regel 240: Loting bij kampioenschappen
Het zetten (de loting) van de 4e afstand bij een allroundtoernooi is gewijzigd. De nummers één en twee na drie afstanden rijden tegen elkaar etc. Deze aanpassing geldt ook bij nationale wedstrijden aangezien het Nationaal Wedstrijd Reglement naar dit artikel verwijst.

Regel 254.7: Doorkruisen van de lijn binnenzijde bocht
Blokjes mogen niet verplaatst worden door de schaats (inclusief pilon, de pilon bij het ingaan van de bocht is het 1e blokje. Hierdoor wordt het raken van de pilon gelijkgesteld met het raken van een blokje ). Dit betekent dat een blokje of de pilon aan de binnenkant van zijn baan, die verplaatst wordt door de schaatser, nu leidt tot diskwalificatie. Dus ook als het met de schoen gebeurt of door het bijhalen van de schaats bij het ingaan van de bocht. De regel van het doorkruisen van de lijn in de bocht (ook van binnen naar buiten) met de schaats, ook als er geen blokje wordt verplaatst leidt ook tot diskwalificatie, is niet gewijzigd.

Regel 257 – 4.5: Organisatie van de mass start – tijdens de wedstrijd
Onsportief gedrag tegen een andere deelnemer kan leiden tot diskwalificatie. Als voorbeeld: ernstige belemmering van een deelnemer door af te wijken van de rechte lijn, opzettelijk blokkeren van andere deelnemer(s), of wanneer dit onsportief gedrag resulteert in een nadeel van een deelnemer, belemmeren, blokken, hinderen bij passeren of duwen van een andere schaatser met een deel van het lichaam mag worden beoordeeld als ernstige belemmering en leiden tot diskwalificatie.

Een benadeelde deelnemer mag worden toegevoegd worden aan de volgende ronde, uitsluitend op aanwijzing van de scheidsrechter.

De gewijzigde regels van de ISU vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan