Tickets
Shop
Nieuws 15 nov 2021

Wüst naast het podium: 'Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt'

"Dit zijn niet de uitslagen waar ik op had gehoopt", blikt een teleurgestelde Ireen Wüst terug op het eerste World Cup-weekend in Polen. Met een vierde plek op de 1500 meter en een zesde plek op de 1000 meter slaagde de 35-jarige Brabantse er niet in om een individuele World Cup-medaille mee naar huis te nemen en dat stemde haar niet helemaal tevreden. "Ik weet dat het erin zit, maar het is niet gelukt."

Foto : Soenar Chamid

Wüst is normaal gesproken 'helemaal niet' van de excuses, maar voor deze ene keer vindt ze het geoorloofd om haar belemmering met de buitenwereld te delen. "Ik had de afgelopen dagen wat last van m'n lies", klaart Wüst op. "Tijdens het infietsen voor de 1000 meter knalde ik bij het doen van een sprintje met m'n fiets van de rollerbank af, waarna ik mezelf ternauwernood kon opvangen met mijn linkerbeen. Daarna schoot het een klein beetje in m'n lies en kon ik bij zowel de 1000 als de 1500 meter niet helemaal voluit gaan bij de start."

Hoewel de rondjes 'goed' gingen, kon ze niet voorkomen dat ze tijdens haar races krampachtig in de rondte aan het schaatsen was. Of dat met haar blessure te maken had of met de zware omstandigheden, vond de vijfvoudig olympisch kampioene lastig te zeggen. "We rijden allemaal op hetzelfde ijs, maar feit is dat ik ze het hele weekend niet heb geraakt", aldus Wüst, die er flink van baalde dat ze niet kon laten zien wat ze daadwerkelijk in zich had. "Ik kwam hier minimaal voor een podiumplek en dat is niet gelukt. Dat vind ik heel jammer."

Wüst, die op 10 maart 2019 voor het laatst niet op het World Cup-podium stond van de 1500 meter, staat haar hele schaatscarrière al bekend als een slow starter die naarmate het seizoen vordert steeds beter wordt. Die gedachte zorgt ervoor dat de rijdster van Team Reggeborgh zich weinig zorgen maakt. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het de goede kant opgaat en dat ik weer mee ga doen om de overwinning. Het zou mooi zijn als ik volgende week met een gouden medaille om m'n nek sta en ik denk ook zeker dat dat kan gaan lukken."

Dominantie
Wüst liet ook nog even haar licht schijnen op de prestatie van de overige Nederlanders. Met vier gouden medailles, één zilveren medaille en drie bronzen plakken kende de Nederlandse equipe een enigszins teleurstellende start van het World Cup-seizoen. "Dat is zeker opvallend, ja! De dominantie die we het in het verleden hadden, is nu even niet meer aan de orde, al is er ook een paar die het wel goed doet. Eén ding is in ieder geval zeker: volgende week staat iedereen een stukje scherper aan de start, want hoe het hier is gegaan, vindt niemand leuk."

Op de vraag of Wüst de magere prestaties van oranje kan verklaren, heeft ze het antwoord niet meteen klaar: "Ik weet niet of het komt omdat we in Thialf snel ijs hebben of dat we relatief laat hierheen zijn gevlogen, maar we zijn allemaal goede schaatsers dus daar moeten we mee om kunnen gaan. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat we hebben gepiekt naar het NK toe en nu wat meer omvang aan het trainen zijn. Ach, we moeten niet zo zeuren met z'n allen, we moeten hard schaatsen. Dat gaan we in Stavanger laten zien!" 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan