Tickets
Shop
Nieuws 21 nov 2021

Wijfje wint Kraantje Lek, Vergeer zegeviert in Eindhoven

Tussen al het wereldbekergeweld werden in eigen land dit weekend twee schaatsklassiekers afgewerkt. De Kraantje Lek Trofee in Haarlem is immers al sinds 1981 onderdeel van de landelijke kalender en de Eindhoven Trofee staat al sinds 1976 op de kalender. Melissa Wijfje en Yves Vergeer schreven de edities van 2021 op hun naam.

Foto : Michel van Bergen

Wijfje wist de Kraantje Lek Trofee, vernoemd naar het gelijknamige restaurant in Overveen, voor de tweede keer in haar carrière te winnen. In Haarlem was ze als lid van Jong Oranje in 2014 al eens de beste. Yvonne Nauta en Annouk van der Weijden waren destijds haar grootste tegenstanders. Dit weekend kwam de concurrentie van Worldstream-vrouwen Esther Kiel, Merel Conijn en Gioya Lancee, stayers Reina Anema en Esmee Visser en jonge rijders zoals Myrthe de Boer en Leonie Bats. 

Met vier afstandsoverwinningen en baanrecords op de 1000 meter (1.19,15) en 1500 meter (2.00,75) was Wijfje dit weekend oppermachtig. Het record op de 1500 meter stond al op naam van Wijfje uit 2014, dat op de 1000 meter dateerde van 2016 en was gereden door Annouk van der Weijden. In het klassement hield de rijdster van Team Zaanlander Lancee en Conijn achter zich. 

Yves Vergeer | Foto : Soenar Chamid

In Eindhoven geen baanrecords dit jaar, maar wel een toernooi met deelnemers van onder meer Team IKO en Team Jumbo-Visma. Veel rijders van Team Zaanlander, Worldstream en TalentNED sloegen de klassieker over. De overwinning ging uiteindelijk naar Yves Vergeer. De 20-jarige allrounder eindigde als tweede op de 500, 3000 en 5000 meter en schreef zondag de 1500 meter op zijn naam. Beau Snellink eindigde dankzij overwinningen op de twee langste afstanden als tweede in het klassement, Jesse Speijers maakte het podium compleet. 

Voor de beste vijf in de klassementen lagen er dit weekend tevens tickets klaar voor het NK Allround in januari. Bij de vrouwen was Wijfje al geplaatst en gingen de startbewijzen naar Lancee, Kiel, Conijn, Anema en De Boer. Bij de heren plaatsten naast Vergeer, Snellink en Speijers ook Jordy van Workum en Lars Woelders zich voor het NK. De deelnemers aan het EK van vorig jaar en de rijders die de wereldbekers op de 1500 én de 3000 (vrouwen) of 5000 (mannen) rijden zijn automatisch geplaatst.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan