Tickets
Shop
Nieuws 12 nov 2021

Van der Poel deelt concurrentie tik uit: 'Dit doet wel zeer'

Nils van der Poel is glansrijk aan het nieuwe seizoen begonnen. De 25-jarige Zweed was op de eerste dag van de World Cup in Tomaszow Mazowiecki oppermachtig op de 5 kilometer en deelde de concurrentie meteen een flinke tik uit. "Dit zegt nog niet zoveel", stelde de hoofdpersoon zelf.

Foto : Soenar Chamid

Voor Van der Poel was het zijn eerste wedstrijd sinds hij in februari op indrukwekkende wijze twee wereldtitels won en het wereldrecord op de 10 kilometer veroverde. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen reed hij bewust geen trainingswedstrijden, omdat 'de trainingen zo erg op de wedstrijden lijken dat ik ze niet nodig heb om te weten waar ik sta'. Na het zien van de tijden in de B-groep raakte Van der Poel toch een beetje in de war, omdat hij dacht dat het ijs in Tomaszow Mazowiecki sneller zou zijn.

"Ik had donderdag een goede wedstrijdvoorbereiding gehad en had echt het gevoel dat we over het ijs zouden vliegen", aldus Van der Poel, die van zijn coach echter het devies kreeg om de race verdedigend en op safe te beginnen. "Dat deed ik en dat bleek een heel goede keus." Met alleen maar rondjes in de 29 seconden kwam Van der Poel uiteindelijk uit op een tijd van 6.15,56 en daarmee was hij veel sneller dan wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen (6.21,03) en Patrick Roest (6.21,03), die zijn baanrecord (6.19,38) aan de eigenzinnige Zweed kwijtraakte.

Dat het gat met de rest van het veld zo groot was, zei Van der Poel niet zoveel. "Jorrit Bergsma reed bij de NK Afstanden 6.07, dat is bizar goed! Dit is een veel moeilijkere baan om hard te rijden en de meesten zijn het niet gewend om hierop te schaatsen. Ik kom natuurlijk zelf uit Zweden en weet wat het is om op langzamere banen te rijden. In Peking verwacht ik daarentegen heel andere omstandigheden", aldus Van der Poel, die naar eigen zeggen blijft streven naar de perfecte rit. "Dat lukt niet vaak in een seizoen, maar als het lukt, vind ik dat heel waardevol."

Voor Patrick Roest kwam er na zeven World Cup-overwinningen op rij op de 5 & 10 kilometer een einde aan zijn winning streak. De 26-jarige Lekkerkerker, die op 16 december 2018 voor het laatst een World Cup over 5 kilometer verloor, moest met een tijd van 6.21,03 genoegen nemen met brons. "Het was goed, maar niet goed genoeg. Ik probeerde gedurende de race wel te versnellen, maar ik had niet genoeg power om de rondetijden omlaag te brengen", aldus Roest, die moest toezien dat Van der Poel maar liefst zes seconden sneller was.

"Dat gat is te groot", vond Roest. "Je weet dat het niveau heel hoog is op de 5 kilometer en dat je op en top moet zijn om te kunnen winnen. Vandaag was ik helaas niet in allerbeste doen en als het verschil dan zes seconden is, doet dat wel zeer. Toch weet ik dat ik beter kan en dat die toptijden gaan komen als ik me uitgeruster en fitter voel. Daar zal ik de komende weken aan moeten werken." Jorrit Bergsma eindigde vlak achter Roest als vierde; Marwin Talsma eindigde als achtste. Sven Kramer en Marcel Bosker reden eerder op de dag in de B-groep.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan