Tickets
Shop
Nieuws 04 nov 2021

Strijdbare Mulder: 'Moet van ieder nadeel een voordeel maken'

Een blessure oplopen tijdens de eerste wedstrijd van het olympische seizoen: het is misschien wel de grootste nachtmerrie waar een sporter in aanloop naar de Olympische Spelen mee te maken kan krijgen. Het overkwam Ronald Mulder (35) tijdens de eerste dag van de Daikin NK Afstanden, al bleek de schade uiteindelijk toch nog mee te vallen. "Het had veel erger kunnen zijn."

Foto : Soenar Chamid

Vraag een willekeurige sprinter naar zijn blessureverleden en het meest voorkomende antwoord zal een liesblessure zijn. "Dat komt door de maximale krachten die we op het ijs proberen te leggen", legt Mulder zes dagen na zijn onfortuinlijke optreden op het NK uit. De sprinter van Team Reggeborgh kreeg vrijdag tijdens de eerste race van de 500 meter 'out of the blue' last van zijn lies en besloot de wedstrijd voortijdig te staken. Heel even vreesde hij voor een scheurtje ('ik heb m'n lies al twee keer eerder gescheurd'), maar een echo wees uit dat het 'slechts' om een verrekking ging.

"Wat dat betreft ben ik op het goede moment gestopt", kijkt de Zwollenaar terug op zijn eigen beslissing. "Als ik door had gereden, was ik misschien nog wel verder van huis geweest en zou het OKT een race tegen de klok worden. Dat is nu niet het geval." Mulder heeft de (ijs)trainingen inmiddels weer rustig hervat en denkt, afhankelijk van hoe het gaat, over twee tot drie weken weer aan de startlijn te kunnen staan. "Uiteindelijk heb ik maar heel kort niks kunnen doen, dus ik heb niet het gevoel heb dat ik een achterstand heb opgelopen. Ik heb de hele zomer keihard getraind en dat is heus niet zomaar weg."

Foto : Soenar Chamid

Houvast
Hoe 'zuur en vervelend' zo'n blessure ook is, Mulder heeft de knop naar eigen zeggen snel kunnen omzetten. "Ik heb ook geen keus. Natuurlijk baal ik als een stekker dat ik geen World Cups mag rijden, maar het heeft geen zin om ergens heel erg in te blijven hangen. Het is veel handiger om nieuwe doelen te stellen en je daarop te richten", doelt hij op het OKT dat eind december op de kalender staat. Tijdens dit toernooi, dat eens in de vier jaar wordt verreden, strijden de schaatsers om de felbegeerde olympische startbewijzen. "Ik moet proberen van ieder nadeel een voordeel te maken", klinkt Mulder strijdbaar.

"Nu ik geen World Cups rijd, is het aan mij om me zo goed mogelijk voor te bereiden op het OKT, want daar wil ik de belangrijkste horde van dit seizoen nemen. Daar is eigenlijk niets in veranderd, behalve dat ik een andere route heb dan de meeste andere schaatsers." Mulder, die vorig seizoen zijn zesde individuele World Cup-zege boekte, blijft optimistisch en heeft er dan ook alle vertrouwen in dat hij over anderhalve maand in topvorm aan de start verschijnt. "Hoe kort de rit vrijdag ook duurde, ik had echt het idee dat ik goed was en dat ik mee had gedaan om de eerste plekken. Zulke dingen geven mij het vertrouwen dat ik op de momenten dat ik moét presteren, kan leveren. Dat is de houvast die ik heb."

Mocht Mulder zich tussen Kerst en oud & nieuw plaatsen voor de Olympische Spelen, worden het alweer zijn vierde Spelen. Bij zijn vorige deelnames slaagde hij er alleen in Sotsji in om het podium te halen (Mulder won brons achter broer Michel en Jan Smeekens). "Het zou fantastisch zijn als ik weer naar de Spelen mag en waarom ook niet? Qua kracht ga ik zeker niet achteruit", aldus Mulder, die zelfs durft te beweren dat hij afgelopen zomer nog wat stappen heeft kunnen maken. "Ik weet dat ik het eerst op de ijsbaan moet laten zien, maar voor mezelf heb ik in ieder geval de bevestiging dat het hartstikke goed gaat. Daar hoef ik me nu in ieder geval geen zorgen over te maken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan