Tickets
Shop
Nieuws 12 nov 2021

Schouten opnieuw de beste: 'Ik baalde van het tweede rondje'

"Dit went niet hoor", zegt een glunderende Irene Schouten na wederom in de prijzen te zijn gevallen. De 29-jarige rijdster van Team Zaanlander snelde bij de World Cup in Polen naar de overwinning op de 3 kilometer en liet daarmee zien dat ze ook internationaal voorlopig niet te kloppen is. "Natuurlijk geniet ik hiervan."

Foto : Soenar Chamid

Schouten, dit seizoen al goed voor drie nationale titels en twee marathonzeges, was ook bij de eerste internationale wedstrijd van het seizoen een klasse apart. In haar rit tegen Antoinette de Jong kwam ze weliswaar wat stroef op gang, maar naarmate de race vorderde, begon ze steeds makkelijker te rijden. Met een eindtijd van 4.04,00 boekte ze niet alleen haar tweede World Cup-overwinning op de 3 kilometer (haar dertiende in totaal), maar snoepte ze ook het baanrecord af van Isabelle Weidemann, die hem kort daarvoor nog had overgenomen van Martina Sablikova.

"Het grappige is: ik heb dit seizoen op drie banen gereden (Deventer, Heerenveen en Tomaszow Mazowiecki) en heb op alle drie de banen een baanrecord gereden", aldus Schouten, die ondanks haar eerste plek niet helemaal tevreden was over haar race. "Ik baalde van het tweede rondje, want dat was één van de dingen waar ik me vandaag op wilde focussen. Nu is een World Cup nog niet zo belangrijk als een OKT of Olympische Spelen, maar het is wel fijn als dat in je systeem zit. Ik denk namelijk niet dat je zo'n zwak rondje op de Spelen kan permitteren." 

Hoewel Schouten donderdag tijdens een tempotraining al voelde dat een baanrecord tot de mogelijkheden zou behoren, zag ze dat Weidemann twee ritten voor haar de eerste was die erin slaagde het baanrecord van Sablikova (die stond op 4.06,13) af te pakken. "Ik wist dat de Canadezen goed waren, want die hadden al een paar snelle tijden gereden dit seizoen. En vooral van Weidemann wist ik dat ze goed zou zijn op dit zware ijs; bepaalde type rijders komen op zulke banen sneller bovendrijven."

Joy Beune was na Schouten de beste Nederlandse op de vijfde plek. De 22-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 4.06,94. Antoinette de Jong, de regerend wereldkampioene op deze afstand, kwam met 4.07,54 niet verder dan de zevende plek. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte stelde teleur met een vijftiende plaats. Met 4.16,06 was ze ruim twaalf seconden langzamer dan Schouten. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan