Tickets
Shop
Nieuws 19 nov 2021

Schouten in baanrecord naar zege op 5 kilometer

Irene Schouten heeft haar derde World Cup-zege van het seizoen geboekt. De 29-jarige stayer won bij de World Cup in het Noorse Stavanger de 5000 meter met overmacht, nadat ze vorige week in Polen ook al de 3000 meter en de mass start op haar naam had geschreven.

Foto : Soenar Chamid

Schouten, regerend wereldkampioene op de langste afstand, reed een ijzersterke race en had in de slotronde nog een versnelling in de benen. Met 6.52,83 schaatste de Nederlandse favoriete bovendien het baanrecord van Claudia Pechstein uit de boeken. Isabelle Weidemann, die het rechtstreekse duel van Schouten verloor, eindigde als tweede. Ragne Wiklund pakte het brons.

De Noord-Hollandse gaf voor de camera van de NOS toe dat het heel goed gaat en dat ze zichzelf heeft voorgenomen ook wat meer te genieten van de overwinningen. "Dat ik er over een paar jaar aan terugdenk dat het best bijzonder is dat ik meerdere World Cups achter elkaar win. Ik weet ook hoe het is om tiende te worden."

Schouten gaf aan wel de volgende wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City in december te rijden, maar die daarna in het Canadese Calgary over te slaan. "Eerst ga ik een week trainen op Tenerife en dan gaan we naar de VS."

Antoinette de Jong werd met een tijd van 7.05,23 zevende. Joy Beune kwam tot 7.10,37 en eindigde daarmee als elfde en voorlaatste. In de B-divisie eerder op de dag had Carlijn Achtereekte de beste tijd neergezet. De olympisch kampioene op de 3000 meter kwam tot een tijd van 7.01,91. Sanne in 't Hof eindigde met 7.03,85 als tweede.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan