Tickets
Kort door de bocht 30 nov 2021

Russen toch naar Salt Lake City, Winteruniversiade afgelast

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats- en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Russen toch naar Salt Lake City
Het is de Russische delegatie gelukt om alsnog toestemming te krijgen om naar de Verenigde Staten af te reizen. Vorige week bleek dat de Russen het land niet in konden komen om aan de World Cup in Salt Lake City mee te doen. Ze zijn niet met een in de VS goedgekeurd coronavaccin geprikt en zouden niet over de vereiste papieren beschikken om onder de uitzonderingsregels te vallen. Varvara Barysheva, technisch directeur van de Russische Schaatsunie, reageerde opgelucht. "We zijn dankbaar voor alle hulp ... en hopen dat alle inspanningen een positieve uitwerking hebben op het behalen van alle quotaplaatsen voor de Olympische Spelen."

Schaatsers genomineerd voor jaarprijzen
De kanshebbers op de titel Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar zijn bekend. Uit de schaatswereld zijn dit jaar Patrick Roest, Jutta Leerdam, Suzanne Schulting en de winnende mannen achtervolgingsploeg van de WK Afstanden (Beau Snellink, Patrick Roest en Marcel Bosker) genomineerd. De voordracht is gedaan door NOC*NSF, de NOS en een vakjury van oud-sporters. Op 12 december kiest de vakjury de definitieve kanshebbers, waarna sporters en coaches hun stem kunnen uitbrengen. Tijdens het Sportgala op 22 december worden de winnaars bekendgemaakt. 

Recordscores Kamila Valieva
Bij de ISU Grand Prix in Sotsji heeft de Russische kunstrijdster Kamila Valieva afgelopen weekend maar liefst drie wereldrecords verbroken. Het 15-jarige schaatswonder verblufte het thuispubliek met recordscores op de korte kür, de vrije kür en (uiteraard) ook de totaalscore. Valieva won met meer dan 40 punten voorsprong op oud-wereldkampioene Elizaveta Tuktamysheva en Maiia Khromykh. Bij de mannen won Georgiër Morisi Kvitelashvili, in het paarrijden (Mishina/Galliamov) en ijsdansen (Sinitsina/Katsalapov) bleef de overwinning aan de Russische thuisrijders.

Bekijk hier de winnende küren van Valieva: 

Winteruniversiade afgelast
De zoveelste opleving van het coronavirus in Europa heeft als gevolg dat de Winteruniversiade en de voorafgaande StarClass-wedstrijd voor shorttrackers zijn afgelast. Zwitserland heeft als gevolg van de uitbraak van de omikron-variant strenge inreisbeperkingen opgelegd. Voor de Winteruniversiade waren zeven Nederlandse shorttrackers geselecteerd: Diede van Oorschot, Anne Floor Otter en Michelle Velzeboer bij de vrouwen, Hessel van Berkum, Teun Boer, Niels Kingma en Bram Steenaart bij de mannen. Ook kunstrijden stond bij dit multisportevenement op het programma. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan