Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2021

Update: Russen vrezen voor Amerikaanse World Cup, ook Chinezen in afwachting

De Russische schaatsploeg heeft flinke tegenslag opgelopen op hun reis naar Salt Lake City voor de volgende wereldbekerwedstrijden. De schaatsers zijn gestrand op Schiphol, omdat de Verenigde Staten de sporters geen toestemming geeft om het land te betreden.

Foto : Soenar Chamid

Reizen naar de VS is momenteel alleen mogelijk als je ingeënt bent met een door de WHO goedgekeurd coronavaccin. De Russische schaatsers zijn gevaccineerd met het niet-goedgekeurde Spoetnik-vaccin en voldoen dus niet aan de strenge reisbeperkingen die het land heeft ingesteld. Professionele sporters zouden uitgezonderd zijn van die regels, maar moeten wel het nodige papierwerk kunnen overleggen. Dat was maandag nog niet het geval. 

Het hoofd van de technische commissie van de Internationale Schaatsunie Alexander Kibalko, reageerde tegenover het Russische MatchTV: "Er was een storing bij de registratie van een vergunning. Het organiserend comité verzekerde ons dat ze er alles aan doen om de toestemming zo snel mogelijk af te geven en over te dragen aan de luchtvaartmaatschappijen, zodat de schaatsers kunnen deelnemen aan de World Cup in Salt Lake City. We hopen dat de situatie zo snel mogelijk wordt opgelost."

Varvara Barysheva, de technisch directeur van de Russische Schaatsunie, verwacht dat de ploeg woensdag uit Amsterdam kan vertrekken. "We hopen dat er voldoende tickets zijn, omdat we hier een team hebben, niet slechts een paar mensen. Vooralsnog is het team ondergebracht in een hotel op Schiphol. Evgenia Lalenkova (afwezig bij de eerste World Cups, red) is terug naar Kolomna, waar ze kan trainen."

Update 24 november 10:30 uur:
In afwachting van officiële goedkeuring om naar de Verenigde Staten te vliegen zijn de Russen terug naar Kolomna. Vanwege Thanksgiving zijn veel Amerikanen op vakantie en lopen de procedures vertraging op. Direct doorvliegen naar Calgary voor de vierde wereldbekerwedstrijd kan ook niet, omdat met de Canadese autoriteiten een specifiek tijdsbestek overeen is gekomen waarin de Russische ploeg in het land verblijft.

Barysheva uit dinsdagochtend haar zorgen om de olympische kwalificatie-eisen: "Ons wordt de mogelijkheid ontnomen om in gelijke omstandigheden met andere nationale teams te kwalificeren voor de Olympische Spelen." Ze neemt het de organisatie en de ISU kwalijk dat de afhandeling van hun zaak niet sneller kan. De Russische coach Dmitry Dorofeev houdt echter hoop op deelname in Salt Lake City, maar weet dat andere landen ook problemen ervaren. "De Chinezen zijn nog steeds in Stavanger, omdat het team geen Amerikaanse visa krijgt. Zij zitten ook in een moeilijke situatie."

De eerste Nederlandse schaatsers zijn dinsdag overigens zonder problemen van Schiphol naar Noord-Amerika gevlogen. Onder anderen Lotte van Beek, Jutta Leerdam, Wesly Dijs en Dione Voskamp deelden foto's op sociale media van hun reis. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan