Tickets
Nieuws

Rollend de winter door: ‘Inlineskaten is niet alleen een zomersport’

Nu de WK Inlineskaten achter de rug zijn bergen veel sporters de skates weer op. Niet als het aan bondscoach Valentina Berga-Belloni ligt. De komende tijd organiseert zij in samenspraak met de KNSB en lokale verenigingen indoortrainingen. “Het is geen kwestie van ‘hup de skeelers de kast in en op naar volgend jaar’.”

Foto : Neeke Smit

Het opzetten van de nieuwe trainingen is een van de eerste dingen die Berga-Belloni doet nu ze zich volledig op haar taak als bondscoach richt. Vanaf het nieuwe seizoen stopt ze namelijk als hoofdtrainer bij het KNSB Talent Team Noord. Deze winter draagt ze haar taken langzaam maar zeker over aan Sander de Graaff, die de afgelopen jaren al als assistent-trainer bij de ploeg betrokken was.

“Ik wil meer tijd besteden aan mijn taak als bondscoach”, vertelt Berga-Belloni. “Het was nu half om half, maar ik voelde dat mijn rijders mij steeds minder als KTT-trainer zagen. Daarom heb ik besloten om te stoppen bij het KNSB Talent Team.” Naast haar collega-bondscoach Frank Fiers gaat ze de komende tijd diverse trainingsactiviteiten opzetten en wil ze meer aandacht geven aan de jeugd. “Ook gaan we investeren in een betere voorbereiding voor de inliners richting volgend jaar.”

Dat is ook wel nodig. De medailleoogst van de voorbije EK en WK viel tegen. Bij de WK van begin november werd zelfs geen enkele podiumplaats behaald. Het eremetaal van de afgelopen jaren werd met name behaald door talentvolle rijders die vrijwel volledig zijn overgestapt naar het schaatsen. Veel van hen keren ook in de zomer nauwelijks terug op de wieltjes. Recente voorbeelden van talenten die de overstap gemaakt hebben zijn Evelien Vijn en Stijn van de Bunt en in de generatie daarvoor Jordy van Workum, Merijn Scheperkamp, Janno Botman. Zij rijden inmiddels allemaal bij commerciële schaatsteams.

Elisa Dul is een van de weinige langebaanschaatsers die deze zomer aan de EK Inlineskaten meedeed | Foto : Neeke Smit

Er is de KNSB veel aan gelegen om het inlineskaten ook in de winter op de kaart te zetten. Van de multidisciplinaire aanpak die veelvuldig aangehaald wordt, is in de skeelersport immers nog weinig te merken. Gedurende het inlineseizoen stappen skeelertalenten regelmatig het zomerijs op, andersom gebeurt dat vrijwel nooit. Door intensiever overleg en samenwerking met de betrokken partijen in het schaatsen en het shorttrack in combinatie met een uitgebreid trainingsprogramma moet het inlineskaten een grotere rol in de opleiding krijgen. 

“We willen laten zien dat je ook in de winter een inlinetraining heel goed kunt combineren met trainingen voor langebaan of shorttrack”, aldus Berga-Belloni. “Inlineskaten is echt niet alleen een zomersport.” Voor de komende tijd heeft ze direct de daad bij het woord gevoegd. Vanaf zaterdag 27 november start er een proef met indoortrainingen voor kadetten. In een sporthal dus. “Die trainingen gaan we deze winter meerdere keren inplannen, om onder andere te testen met diverse locaties en ondergronden.”

Ook op andere gebieden zit men niet stil. De selectiecommissie is al bezig met het vormen van een voorselectie en de centrale trainingen zijn ook opgestart. Rijders die geïnteresseerd zijn om aan te sluiten kunnen zich aanmelden. Disciplinemanager Marcel Scheperkamp is samen met de sectie Inlineskaten van de KNSB nog een plan aan het uitwerken. Onder enig voorbehoud verschijnen er voor begin 2022 drie indoorwedstrijden op de kalender. “We proberen het programma uit te bouwen om ook in de winter meer inliners aan te trekken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan