Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2021

Oppermachtige Van der Poel ook op de 10 kilometer een klasse apart

Nils van der Poel heeft de concurrentie wederom een flinke tik uitgedeeld. Bij de tweede World Cup in Stavanger was de 25-jarige Zweed een klasse apart op de 10 kilometer, de afstand die dit seizoen één keer wordt verreden in World Cup-verband. Van der Poel was niet alleen veel sneller dan Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen; hij verbeterde het baanrecord van Sven Kramer met maar liefst twaalf seconden.

Foto : Soenar Chamid

Van der Poel en Bergsma, twee van de grote favorieten voor olympisch goud, reden tegen elkaar in de laatste rit. Van der Poel liet Bergsma al snel achter zich en kon in de laatste ronden zelfs nog rondjes van 29 seconden rijden. Met een eindtijd van 12.38,92 was hij veel sneller dan Jorrit Bergsma (12.56,08) en olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen (13.00,23).

"Ik wilde een goede rit rijden en was een beetje aan het gokken. Nu denk ik dat ik misschien nog eerder had moeten versnellen", zei Van der Poel na afloop tegen de NOS. "Met veertien ronden te gaan had ik wat aanvallender kunnen rijden. Het was niet goed dat ik in de laatste vier ronden in de 29 reed. Dan had ik beter tien ronden van 30,0 kunnen rijden."

Hoewel Van der Poel zich met zijn zege in de enige internationale 10 kilometer van het seizoen plaatste voor de Olympische Spelen zal de Zweed in december afreizen naar Salt Lake City en Calgary voor de resterende twee World Cups. "Mijn coach en ik hebben daar een hoop discussies over gehad", aldus Van der Poel. "Ik zou naar huis kunnen gaan om te gaan trainen, maar ik ga erheen voor de ranglijst."

Patrick Roest kwam met een tijd van 13.15,08 niet verder dan de negende plek, terwijl Marwin Talsma in 13.15,83 als tiende eindigde. Daarmee waren zij allebei langzamer dan Kars Jansman, die in de B-groep tweede werd met een tijd van 13.10,07. Jansman verving Sven Kramer, die de World Cup in Stavanger (net als de World Cups in Salt Lake City en Calgary) aan zich voorbij liet gaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan