Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2021

Olympisch deelneemster Lindsay van Zundert wil de vlag dragen op de Winterspelen

De kogel is door de kerk: kunstrijdster Lindsay van Zundert (16) is als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing (4 t/m 20 februari 2022). NOC*NSF heeft de voordracht van schaatsbond KNSB woensdag officieel goedgekeurd. Ze is daarmee de eerste Nederlandse atlete die officieel zeker is van een optreden in China.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, bracht het goede nieuws woensdag in een online-meeting over aan de kunstrijdster uit Etten-Leur. Die reageerde aangenaam verrast.
“ Ik ben geweldig blij met dit nieuws. Het is lang wachten geweest, maar dat was het waard“, aldus Van Zundert, die gelijk een boodschap had voor de Chef de Mission, Carl Verheijen. "Het zou mooi zijn als ik de vlag mag dragen bij de openingsceremonie."
.
“Nederland hoort in het langebaanschaatsen en shorttrack aan de wereldtop. Hartstikke mooi dat we nu ook bij het kunstrijden terug zijn op het hoogste toneel: de Olympische Spelen”, zegt technisch directeur De Wit. “Lindsay is een groot talent, gedreven en gefocust. Haar prestatie op het WK was heel bijzonder en zij mag dit nu zelf een vervolg geven in Beijing. Dat is geweldig voor Lindsay en het hele kunstrijden in Nederland.”

Het is voor het eerst sinds 1976 dat een Nederlandse kunstrijdster aan de Olympische Spelen deelneemt. In Innsbruck won Dianne de Leeuw 45 jaar geleden een zilveren medaille. Dat Nederland een kunstrijdster afvaardigt is te danken aan de 16de plaats die Lindsay van Zundert in maart behaalde bij de WK in Stockholm, met een score van 174,50 punten.

Vanaf dat moment was Van Zundert zelf voor die plek genomineerd, maar ze was nog niet zeker van een olympisch startbewijs. Concurrente Niki Wories zou daarvoor nog in aanmerking komen als zij dit najaar tweemaal een score van minstens 186 punten zou laten noteren. Bij de NRW Trophy (Dortmund, 6-7 november) en de Warsaw Cup (Warschau, afgelopen weekeinde) is dat niet gelukt, waarmee haar (kleine) kans verkeken is.

Na de Warsaw Cup heeft de KNSB Lindsay van Zundert officieel voorgedragen voor de Spelen, die over 71 dagen beginnen. Vandaag kwam de officiële boodschap uit Papendal, dat NOC*NSF de voordracht heeft omgezet in een kwalificatie. Ofwel: Van Zundert zal in februari namens TeamNL deelnemen aan de Spelen.

Zij is daarmee de eerste schaatser die een olympische kwalificatie op zak heeft. De langebaanschaatsers en shorttrackers weten pas later dit seizoen waar ze aan toe zijn.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan