Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2021

Nuis en Krol stellen teleur op 1500 meter: 'We maakten een beginnersfout'

Ze verdeelden jarenlang de prijzen op de 1500 meter, maar tijdens de World Cup in Tomaszow Mazowiecki was er van die dominantie weinig meer te zien. Kjeld Nuis en Thomas Krol, al jaren elkaars rivalen, kwamen op het koningsnummer niet verder dan de zesde en zestiende plek en schaamden zich na afloop dan ook diep voor hun tijden. "Dit is echt onder de maat."

Foto : Soenar Chamid

De loting had Nuis en Krol sinds lange tijd weer eens aan elkaar gekoppeld en dat vond vooral Nuis 'helemaal mooi'. De 32-jarige sprinter van Team Reggeborgh had naar eigen zeggen nog geen onderling duel van Krol op de 1500 meter verloren en wilde dat graag zo houden. Na een goede start ('ik reed het snelste rondje van het veld') leek Nuis goede papieren te hebben, maar na de tweede binnenbocht voelde hij zijn benen steeds meer pijn doen. "Ik wilde hem nog één keer opvangen, zodat ik zo naar de winst kon rijden. Dat pakte helaas een beetje anders uit."

Op de laatste kruising moest Krol namelijk voorrang verlenen aan zijn voormalig ploeggenoot, waardoor beide mannen in een vervelende situatie terechtkwamen. "Ik dacht: gast, kom nou onderdoor, maar hij wachtte juist op mij, waardoor de wedstrijd op slot kwam te zitten. Ja, dat was echt een beginnersfout van ons", aldus Nuis, die zichzelf geen voldoende kon geven voor zijn tactisch vermogen. "Ik heb me gewoon veel te veel op Thomas gefocust, terwijl ik veel meer mijn eigen race had moeten rijden. Superdom."

Ook Nederlands kampioen Krol baalde van de beruchte kruising, al vond hij dat het kwaad toen allang geschied was. "Ik hoor sowieso niet in deze positie te komen. Ik heb de hele rit achter de feiten aan gelopen en heb er geen moment ingezeten", aldus de 29-jarige Krol, die naar eigen zeggen moeite had met het zachte ijs. "Ik kwam niet vooruit, het voelde alsof ik door een moeras aan het rennen was. Hoewel ik gedaan heb wat ik kon, was het helaas onvoldoende vandaag. Laten we deze rit maar zo snel mogelijk vergeten."

Hoe 'ondermaats' de tijden ook waren, volgens Krol is er nog geen reden om te panikeren. "Twee weken geleden liet ik een prima 1500 meter zien bij het NK, dus ik weet dat ik het in me heb. Over zes weken moet het écht gebeuren tijdens het OKT." Ook Nuis sprak van een incident. "Twee jaar geleden wonnen we hier nog met een groot verschil ten opzichte van de rest en nu worden wij er af gereden met tijden die wij tien jaar geleden reden. Ik hoop maar dat het te maken heeft met het feit dat wij de zwaarste mannen van het veld zijn", besluit Nuis met een knipoog.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan