Tickets
Shop
Nieuws 20 nov 2021

Lisa van der Geest wint zusterstrijd: 'In de finale moest ik alleen maar lachen'

De gezusters Van der Geest rijden al jarenlang met elkaar in het marathonpeloton. Een kopgroep met zijn tweeën was er alleen nog nooit van gekomen. In de strijd om de Sjoerd Huisman Bokaal in Hoorn gebeurde het. Lisa beslechtte de wedstrijd in haar voordeel. Loesanne was dolblij dat ze voor het eerst op het podium stond.

Foto : Neeke Smit

Nog voor de helft van de wedstrijd ontsnapte een zevenkoppige groep uit het peloton. Tjilde Bennis, Laura van Ramshorst, Jessica Merkens, Janneke Elzinga en Roos Markus waren de vrouwen die de zusjes Van der Geest vergezelden. Een voor een moesten zij de groep echter laten gaan. "Wij konden nog wel even doortuffen", lachte Loesanne achteraf voor de camera. "Het ging hartstikke goed zo en toen mijn team me ook nog op kwam halen hadden we een mooie stoomtrein. Dat denderde lekker door."

De vrouwen van Team Turner en PGM Bakker lieten zich afzakken om hun ploeggenoten aan de ronde voorsprong te helpen. Met nog iets meer dan 25 ronden te gaan was de aansluiting daar en konden de twee zich op de finale richten. Hoewel Loesanne nog een paar keer een poging waagde, kon ze haar oudere zus niet van zich afschudden. In de korte eindsprint die volgde was Lisa duidelijk de sterkste. "Dit is zo mooi. Überhaupt al dat je in de kopgroep zit en dan ook nog samen met je zusje. Dat is fantastisch", klonken de woorden van de winnares. "In de finale moest ik eigenlijk alleen maar lachen, maar ik hield me voor dat ik ook moest blijven focussen."

Een cadeautje om de eerste podiumplek van Loesanne direct de bovenste te laten zijn, zat er wat Lisa betreft niet in. "Ik zei net nog tegen haar: 'sorry Loes. Ik kon hem niet weggeven, want dan waren mijn ploeggenoten wel erg boos geworden'." Loesanne was echter dolblij met haar eerste podiumplek bij de topdivisie. "Ik besef het nog niet helemaal maar ik ben er echt superblij mee. Het gevoel in de wedstrijd was al supergoed. Dat het nu zo wordt beloond is heel mooi."

Dankzij haar overwinning nam Lisa van der Geest het oranje leiderspak over van Ineke Dedden, die wegens een coronabesmetting in Hoorn verstek moest laten gaan. Elisa Dul won de sprint van het peloton en veroverde daarmee de witte leiderstrui op haar ploeggenote Marijke Groenewoud, die er zaterdagavond eveneens niet bij was. 

Beloften
Ramona Westerhuis wist verrassend de marathon bij de beloften op haar naam te schrijven. De 19-jarige rijdster van het KNSB Talent Team Noord reed voor het eerst sinds tweeënhalf jaar een marathon, nadat ze in de zomer van 2019 een zware hersenschudding opliep bij de EK Inlineskaten in Pamplona. Na een lang herstel richt ze zich nu hoofdzakelijk op de sprintafstanden. Een 1500 meter is haar nog te ver, toch wist ze zaterdagavond bij haar thuiswedstrijd in Hoorn als eerste over de streep te komen. "Komt die 500 metersnelheid toch nog van pas", lachte ze voor de camera. Het oranje leiderspak blijft in handen van Evi Gelling. 

Ramona Westerhuis | Foto : Neeke Smit

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan