Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2021

Leerdam en Kok missen topgevoel: 'Ik was er niet helemaal bij'

Voor Jutta Leerdam (22) en Femke Kok (21) was de eerste World Cup er eentje om gauw te vergeten. De jonge sprinttalenten bleven in het Poolse Tomaszow Mazowiecki ver verwijderd van de podiumplekken, al hadden ze daar allebei hun redenen voor. "Ik heb vaak wat meer tijd nodig om te wennen aan een andere baan."

Foto : Soenar Chamid

Kok, die vorig seizoen alle World Cups over 500 meter won, kwam er dit weekend op zowel de 500 als op de 1000 meter niet aan te pas. Met een elfde (38,36), een achtste (38,21) en een tiende plek (1.17,02) was ze geen schim van de vrouw die vorig seizoen zoveel indruk maakte tijdens de (inter)nationale wedstrijden. "Ik voelde me niet helemaal lekker vandaag, had waarschijnlijk iets verkeerds gegeten", gaf Kok als reden voor haar tegenvallende resultaten. "Ik had het gevoel alsof er een knoop in m'n maag zat. Na de 500 meter heb ik alles eruit gekotst en dat luchtte wel op."

Hoewel ze allang wist dat een goede klassering er op de 1000 meter niet meer in zou zitten, probeerde ze er toch nog het beste van te maken. "Ik weet van mezelf dat ik snel herstel, maar ik merkte gewoon dat ik er totaal niet bij was vandaag. Dat is zonde", aldus Kok, die ervan uit gaat dat het volgende week bij de tweede World Cup in Stavanger weer ietsje beter gaat. "Ik zou heel graag weer een keer willen winnen en het zou mooi zijn als dat volgende week lukt. Aan de andere kant weet ik ook dat het nu nog heel vroeg in het seizoen is."

"Vorig jaar reed ik in het begin van het seizoen namelijk ook niet zo goed", vervolgt de Nij Beetse, die daar tevens aan toevoegt dat World Cups voor de Nederlandse rijders lang niet zo belangrijk zijn als voor buitenlandse rijders. "De internationale meiden werken echt naar zo'n World Cup toe, terwijl wij moeten toewerken naar de nationale wedstrijden. In december wil iedereen op zijn best zijn en ik heb er alle vertrouwen in dat ik dat ook ben."

Foto : Soenar Chamid

Leerdam: 'Er rust een World Cup-vloek op mij'
Naast Kok kon ook Jutta Leerdam dit weekend geen potten breken in Tomaszów Mazowiecki. De 22-jarige Westlandse noteerde twee twaalfde plekken op de 500 meter (38,52 en 38,33) en eindigde op haar geliefde 1000 meter 'slechts' als vijfde. "Ik voel het hier gewoon niet", verzuchtte Leerdam na afloop van haar 1000 meter, die ze in 1.16,34 had afgelegd. "Mijn coördinatie is afgesteld op Thialf en als je dan ineens op een baan moet schaatsen die niet zo reageert als Thialf, is dat even schakelen. Ik heb vaak wat meer tijd voor nodig om gewend te raken aan een andere baan."

Dat Leerdam het in de laatste rit van de 1000 meter zonder tegenstander moest doen (Olga Fatkulina meldde zich vlak voor tijd af) hielp ook niet mee. "Natuurlijk is het niet ideaal om in de laatste rit in je eentje te moeten rijden, maar dat had mentaal geen invloed op mij", stelde de rijdster van Team Worldstream, wiens teller nog altijd op één World Cup-overwinning staat. "Op de één of andere manier rust er een soort World Cup-vloek op mij. Ik heb één keer goud gewonnen en voor de rest heb ik nog nooit op het podium gestaan. Misschien moet het wel gewoon zo zijn."

Hoe graag Leerdam dit weekend ook had willen winnen, volgens de wereldkampioen van 2019 is het absoluut geen ramp om bij de eerste World Cup van het seizoen nog niet in topvorm te zijn. "Het is leuk als je wint, maar we weten allemaal dat het hier nog niet hoeft. Bovendien weet ik van mezelf dat ik een stijgende lijn heb in het seizoen en dat ik coördinatief steeds beter word. Tegen het einde van het seizoen ben ik op mijn best en dan moet het gebeuren. Dit is nog maar het begin."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan