Tickets
Nieuws 26 nov 2021

KNSB maakt TeamNL-selectie bekend voor World Cup in Salt Lake City

De Selectiecommissie Langebaan (SCL) van de KNSB heeft vandaag de namen bekendgemaakt van de schaatsers die zullen deelnemen aan de ISU World Cup 3 in Salt Lake City (3-5 december). Ten opzichte van de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Tomaszów Mazowiecki en Stavanger zijn er slechts enkele wijzigingen.

Foto : Soenar Chamid

Voorafgaand aan het wereldbekerseizoen deden hardnekkige geruchten de ronde dat veel toppers de World Cup in Salt Lake City wilden overslaan. Via deze World Cup en die in Calgary (10-12 december) moet TeamNL het maximale aantal startplaatsen zien binnen te halen voor de Olympische Spelen van Beijing (4 – 20 februari). De huidige stand in het klassement zou daarvoor voldoende zijn, maar ook in de laatste twee World Cups moeten punten worden verzameld om die startposities veilig te stellen.

Om die reden reizen bijna alle rijders naar Noord-Amerika. Wel hebben enkele wijzigingen plaatsgevonden. Lotte van Beek mag opnieuw de 1000 meter rijden, nadat ze in Stavanger wist te winnen in de B-groep. Tijmen Snel vervangt Janno Botman op de 500 meter en Wesly Dijs komt in de plaats van Chris Huizinga op de 1500 meter. Kars Jansman is zoals verwacht geselecteerd voor de 5000 meter. Merel Conijn reist mee voor de ploegenachtervolging, terwijl Bart Hoolwerf na zijn vroege uitschakeling in Polen opnieuw de kans krijgt op de mass start. 

Het is met name op de ploegenachtervolging dat bondscoach Jan Coopmans een opvallende selectie heeft samengesteld. Jan Blokhuijsen, Victor Ramler, Marwin Talsma, Marcel Bosker en Kars Jansman moeten de klus gaan klaren. Van de vijf namen die de bondscoach afgelopen zomer in zijn achtervolgingsteam opnam, is op dit moment immers alleen Patrick Roest een constante factor. Van de andere mannen, allen afkomstig uit de formatie van Jumbo-Visma, is het een reëel scenario dat ze zich niet op een individuele afstand voor de Spelen weten te plaatsen. Coopmans kan met deze selectie mogelijke alternatieve samenstellingen uitproberen. 

De volledige selectie van TeamNL voor World Cup 3 ziet er als volgt uit:

Vrouwen
500 meter (1 en 2): Jutta Leerdam, Femke Kok, Michelle de Jong, Dione Voskamp, Marrit Fledderus.
1000 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Ireen Wüst, Marrit Fledderus, Lotte van Beek.
1500 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Irene Schouten, Jorien ter Mors, Marijke Groenewoud.
3000 meter: Irene Schouten, Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Sanne in ’t Hof.
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Irene Schouten, Melissa Wijfje, Marijke Groenewoud, Merel Conijn.
Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud.

Mannen
500 meter (1 en 2): Kai Verbij, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer, Dai Dai N’tab, Tijmen Snel.
1000 meter: Kai Verbij, Hein Otterspeer, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Merijn Scheperkamp.
1500 meter: Thomas Krol, Kjeld Nuis, Patrick Roest, Jan Blokhuijsen, Wesly Dijs.
5000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest, Marwin Talsma, Marcel Bosker, Kars Jansman.
Ploegenachtervolging: Jan Blokhuijsen, Victor Ramler, Marwin Talsma, Marcel Bosker, Kars Jansman.
Mass start: Jorrit Bergsma, Bart Hoolwerf.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan