Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2021

Jubelende Otterspeer: 'Het werd wel weer een keer tijd'

Hij moest er bijna negen jaar op wachten, maar bij de World Cup in Tomaszow Mazowiecki sprintte Hein Otterspeer weer eens naar een World Cup-overwinning op de 1000 meter. De 33-jarige sprinter, die in het voorseizoen al indruk maakte met snelle tijden, hield op zijn favoriete afstand landgenoten Thomas Krol en Kjeld Nuis achter zich. "Dit smaakt naar zoveel meer."

Foto : Soenar Chamid

Een paar uur na zijn achtste plek op de 500 meter moest Otterspeer als eerste van de favorieten een snelle tijd proberen neer te zetten op de 1000 meter. Hoewel het geen gemakkelijke rit was ('ik was nog een klein beetje vermoeid van de 500 meter') reed hij met een tijd van 1.08,67 het baanrecord van Pavel Kulizhnikov (1.09,23) aan diggelen. Het leidde echter nog niet direct tot een jubelstemming, aldus Otterspeer. "Vanaf het middenterrein zag ik een aantal jongens aardig dichtbij mijn tijd komen, maar gelukkig bleef mijn naam op één staan."

Pas toen ook Thomas Krol (tweede in 1.08,69) en Kjeld Nuis (derde in 1.08,83) niet aan de tijd van Otterspeer kwamen, kon het feest beginnen. "Dit voelt supergoed, ik ben hier ontzettend blij mee", jubelde Otterspeer na afloop van zijn rit. "Het hele seizoen gaat het al lekker op de 1000 meter en ik borduur gewoon voort op die vorm. Ik ben blij dat ik weer op het hoogste treetje sta", aldus Otterspeer, die naar eigen zeggen heel erg verlangde naar de eerste internationale krachtmeting van het seizoen. "Ik was benieuwd wat mijn tijden in het voorseizoen waard waren en blijkbaar was dat goud."

Voor Otterspeer, die in het voorseizoen meerdere keren 1.07 had gereden, was het pas de vierde World Cup-overwinning uit zijn carrière. Op de 1000 meter was het zelfs de eerste sinds 20 januari 2013. "Het werd wel weer een keer tijd", stelde Otterspeer, die zijn overwinning voor een groot deel aan zijn nieuwe ploeg had te danken. "Ik zit goed in mijn vel en het gaat precies zoals ik wil. Ik zit in een fantastisch team en iedereen heeft zijn steentje hierin bijgedragen. Natuurlijk moet je het op het ijs helemaal zelf doen, maar mede door de goede sfeer in de ploeg sta ik nu hier." 

Vlak achter Otterspeer moest Thomas Krol genoegen nemen met de zilveren medaille. Hoewel de sprinter van Team Jumbo-Visma liever had gewonnen, kon hij gezien zijn 'dramatische' optreden van zaterdag (Krol werd zestiende op de 1500 meter) niet eens zo ontevreden zijn. "Dit lijkt er tenminste weer een beetje op", beweerde Krol. "Het is gek ijs, dus aan de tijd zal je het misschien niet aflezen, maar ik denk dat dit mijn beste 1000 meter van het seizoen was. In tegenstelling tot gisteren heb ik weinig aan te merken op mijn race."

Dat het verschil met Otterspeer slechts twee honderdste van een seconde was, vond hij aan de ene kant jammer, maar hij kon het ook snel een plekje geven. "Toen ik over de streep kwam, had ik voor mijn gevoel al gewonnen. Ik wilde vandaag graag laten zien dat ik beter ben dan gister en dat is goed gelukt. Wat er gister is gebeurd, zie ik nog steeds als een incident", aldus Krol, die met goede moed vooruitkijkt naar volgend weekend. "In Stavanger hebben we weer een nieuwe kans."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan