Tickets
Nieuws 27 nov 2021

Esther Kiel na eerste marathonzege: 'Ik dacht vooral aan rustig blijven'

Als langebaanschaatsster doet Esther Kiel (Team Worldstream) dappere pogingen vanuit de subtop de sprong te maken naar de hoogte regionen. In de marathon lukt de Overveense (25) dat een stuk gemakkelijker. Zaterdagavond pakt ze in pak 'm beet de twintigste rit in haar carrière de eerste zege. 'n Snelle leerlinge....al is ze reeds een seizoen of zeven sporadisch te spotten in het vrouwenpeloton.

"Mooi boeketje Esther!", roept een van haar ploeggenotes van Bouwbedrijf De Vries, wanneer de van oor tot oor stralende nummer 1 van de Club-Assistent Marathon in Tilburg van het ijs stapt. Ze is net samen met nummer twee Arianna Pruisscher (PTH Groep/ Schaatsshop Drenthe) en Maaike Verweij (Zaanlander) gehuldigd in het bijzijn van nul toeschouwers, maar wel een handvol nog napratende rijdsters. 

De wedstrijd over tachtig ronden? Die is niet op een topvoorstelling uitgedraaid. Levendig, dat wel, maar het gaat te ver om te zeggen dat er veel wapengekletter in het logboek moet worden vermeld. De slotfase is gekenmerkt door een ontsnapping die op zestien ronden van de bel is ontstaan. De vlucht sterft in schoonheid, net als de meest moedige van dat stel, Femke Mossinkhoff (Van Ramshorst/Renault) die haar kans schoon ziet op vier ronden van de aankomst. Ze houdt het een toertje vol. Een tweede. En ronde drie lukt ook. Nog 323 meter, dan wordt ze de vogel voor de kat. Haar poging wordt niet beloond.

Die van Kiel, pas toe aan haar tweede volledige marathon van het seizoen, blijkt de voltreffer. Esther: "Zo'n wedstrijd is anders zonder dat sterke blok van Team Zaanlander, er ontbreekt een team en Maaike Verweij kan er als enige van die ploeg niet overal bij zitten. Irene Schouten rijdt normaal gesproken overal lachend mee, dus het scheelt vanzelfsprekend een heleboel wanneer die er niet bij is. Je hebt meer kans in een sprint. Alleen, zou dat ook voor mij gelden?"

 

Ze ontvangt een paar felicitaties en kan haar geluk niet op. "Ik had een plannetje, maar ik dacht vooral heel erg: rustig blijven, Esther. Ik hield voortdurend Jade van der Molen en Merel Bosma in de gaten, want zij zijn meer bedreven in het rijden van finales. Het was steeds kijken hoe zoiets werkt, wat zij deden. Al heb ik al behoorlijk wat marathons gereden, ik heb er niet zo heel veel ervaring mee, en zeker niet als het gaat om het meedoen om de overwinning. Ik moet het allemaal nog leren. Maar wat is het gaaf en spannend vooral."

"Het is afwachten, afwachten tot het moment waarop je moet aangaan. Er komt best tactiek bij kijken. Ik ben afkomstig van de langebaan, dat heeft weinig met tactiek te maken. In die discipline is het zaak dat je een strakke race kunt schaatsen. Dit is een superleuke afwisseling, zonder dat ik hierbij kan of wil aangeven wat me het meest bevalt. Maar wanneer je dan na een wedstrijd op het podium kunt klimmen en nu hiermee staat te zwaaien (ze houdt de bos bloemen in de lucht, red.), dan is het wel prachtig om te doen. Ja, het gaat lekker zo dit seizoen", besluit Kiel, die naar de zestiende plaaats opschuift in het algemeen klassement van de Marathon Cup. Lisa van der Geest blijft de baas in het oranjekleurige pak.

Arjen van Damme (19) wist niet dat hij zo'n geweldig eindschot had. De Zeeuw, woonachtig in Yerseke, zette in de slotronde van de race voor de beloften zijn turbo aan en wist niet wat hem overkwam. "Ik ben geen sterke afmaker. Althans, nooit geweten dat ik op zo'n manier een race winnend kan besluiten. Misschien moet ik er meer een specialiteit van gaan maken", zei de tiener, die na honderd ronden Christian Haasjes en Ruud Slagter naar de overige ereplaatsen verwees.

Arjen van Damme: duvel uit een doosje.

De uitslagen van de vrouwen vind je hier 

Die van de beloften staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan