Tickets
Shop
Nieuws 14 nov 2021

De Tocht? It giet oan, in 2022, als musical

Wat er ook gebeurt, in 2022 zullen de meest magische woorden die de schaatswereld kent, weer klinken. It giet oan, en dat slaat op de Tocht der tochten die op 2 oktober tot leven komt met de première van de spektakelmusical De Tocht.

Kijk naar buiten en zie: de winter is nog ver weg, laat staan dat er sprake is van de befaamde Elfstedenkoorts. En toch komt-ie eraan, de reis per schaats langs de elf Friese steden. Om dat te vertellen voer er zondag een dertig meter lange ijsbaan over een deel van het traject van de route die de schaatsers normaliter afleggen in hun streven dat heilige kruisje te bemachtigen.
De foto's van Vincent Riemersma spreken voor zich. Een schip met een geïmproviseerde ijsvloer waarop kinderen en enkele voormalige helden uit de wedstrijd (o.a. Rein Jonker, de nummer 2 van de race in 1986) rondjes schaatsen; het Friese dweilorkest ‘De Menamer Feintsjes’ dat aan boord de unieke sfeer van het evenement oproept.

Ludiek was het zeker, om op deze manier de aandacht te vragen voor het feit dat er al 25 jaar geen Elfstedentocht meer is gehouden. De musical, waaraan al ruim drie jaar met man en macht wordt gewerkt, is bedoeld om de tocht te laten voortleven in de herinnering van komende generaties. “Die magie kun je al een beetje voelen”, vindt Foppe van der Veen, de creatief producent van de muzikale vertolking van de beroemdste schaatstocht die er bestaat. “Het zorgt voor kippenvel om de kinderen met Elfstedenrijders op stromend water te zien schaatsen.”

Natuurlijk, de slijtageslag over tweehonderd kilometer op verraderlijk ijs en gruwelijke weersomstandigheden laat zich met niets vergelijken. Het verhaal in de musical over vijf vrienden die als kleine kereltjes hebben afgesproken ooit samen de Elfstedentocht te rijden, klinkt echter als een klok. Het draait allang niet meer alleen om het kruisje, wanneer blijkt dat een van de vijf een geheim met zich meedraagt waardoor er veel meer op het spel staat.

Om de musical financieel mogelijk te maken, is er de voorbije week een crowdfunding gestart die in een mum van tijd al ruim een miljoen euro heeft opgeleverd. “Maar daarmee zijn we er nog niet”, benadrukt zakelijk directeur Hans Staal.

Meer info? Kijk hier

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan