Tickets
Shop
Nieuws 06 nov 2021

Bescheiden ploeg opent medaillejacht op WK Inlineskaten

Zeven rijders sterk is de Nederlandse ploeg die vanaf zaterdag bij de WK Inlineskaten in Colombia in actie komt. Bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni hebben de afgelopen maanden minutieus toegewerkt naar dit moment. De ploeg is klein, de ambities zijn groot: medailles halen.

Foto : Neeke Smit

Het was geruime tijd onzeker of de KNSB wel een team naar de WK Inlineskaten zou afvaardigen. Gastland Colombia kampte met sociale onrust en de nog altijd aanhoudende coronapandemie. Pas minder dan een maand van tevoren gaf de bond groen licht. De selectie was op dat moment al maanden aan het trainen en had zelfs een wedstrijd in het Italiaanse Terni afgewerkt om enig wedstrijdgevoel vast te houden. "Voor de Colombianen is inlineskaten volkssport nummer één, wij hebben er alle vertrouwen in dat zij dit WK goed zullen organiseren", sprak disciplinemanager Marcel Scheperkamp half oktober de verlossende woorden. 

Hoe groot de WK-ambities werkelijk zijn, leert een blik op de medaillespiegel van de voorgaande WK's. Zowel in 2018 als in 2019 wisten de senioren niet op het podium te eindigen en werd de eer gered door de junioren. Bij het thuis-WK in Heerde en Arnhem waren dat Jordy van Workum, Merijn Scheperkamp en Teun de Wit, een jaar later in Barcelona was het Bente Kerkhoff. Zij zijn er dit jaar allemaal niet bij. 

Ook dit jaar lijken de jongste deelnemers de grootste kanshebbers op eremetaal. De 18-jarige Jorian ten Cate, vlaggendrager bij de openingsceremonie, stelt als enige van de ploeg pas tevreden terug te reizen als hij een medaille in zijn koffer kan doen. Bij de senioren is het uitkijken naar Rémon Kwant en Lianne van Loon, die bij de EK in Portugal nog op het podium mochten staan. Het is afwachten wat zij kunnen op het hogere mondiale niveau. 

 

Hoewel het enigszins teleurstellend verlopen EK nog in de hoofden aanwezig is, heerst het vertrouwen dat het in Colombia een stuk beter zal gaan. Voor de Europese titelstrijd was de ploeg groot, maar was de voorbereidingsperiode kort en relatief ongedwongen. Drie maanden van gezamenlijke voorbereidingen en een strenger regime voor de WK hebben een sterke onderlinge band gevormd. Een goede opzet voor de toekomst van het inlineskaten, vindt Ruurd Dijkstra. "Iedereen heeft wat voor elkaar over. Je wordt een hecht team en dat is zeker nodig. Zoals het de afgelopen jaren soms ging, was typisch Nederlands: iedereen doet eigenwijs zijn eigen ding."

Het deelnemersveld van de WK is dit jaar is flink verzwakt. Aziatische landen zijn er niet bij en ook veel Europese toppers laten verstek gaan. Oud-wereldkampioenen als Bart Swings, Francesca Lollobrigida en Felix Rijhnen zijn niet naar Zuid-Amerika afgereisd. Zij proberen dit seizoen te schitteren op de Olympische Winterspelen en rijden de komende weken de schaatswereldbekers in Tomaszów Mazowiecki en Stavanger. De 'slechts' 39 landen die meedoen sturen net als Nederland in veel gevallen ook nog een beperkte afvaardiging. Gastland Colombia is met de grootste en sterkste selectie de topfavoriet om de wereldtitels. 

De WK in Ibagué zijn van 6 t/m 13 november iedere dag te volgen via een livestream op WorldSkate.tv. De kwalificaties beginnen iedere dag om 14.00 uur, de finales om 23.00 uur Nederlandse tijd. In Colombia is het zes uur vroeger dan in Nederland. Meer informatie over de WK vind je op de toernooipagina.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan