Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2021

Bergsma na chaotische mass start: 'Dit hoort niet bij een olympische discipline'

Jorrit Bergsma is er in de finale van de mass start niet in geslaagd een medaille te veroveren. De 35-jarige Fries, die Bart Hoolwerf in de halve finale uitgeschakeld zag worden, kon als eenling geen rol van betekenis spelen en zag met lede ogen aan hoe een Japanner, een Rus en een Pool een ronde voorsprong pakten. "Op zulke momenten zie je hoe waardevol Arjan Stroetinga de afgelopen tien jaar was."

Foto : Soenar Chamid

Bergsma, voormalig wereldkampioen op dit onderdeel, zou dit weekend voor het eerst een koppel gaan vormen met Bart Hoolwerf, ware het niet dat de Nederlands kampioen in de halve finale onverwachts kopje onder ging. Als enige Nederlander moest Bergsma het in de finale tegen meerdere duo's zien te bolwerken, maar hoe hard de stayer van Team Zaanlander ook zijn best deed: er was geen beginnen aan. "Dat is de ellende als je alleen in de finale zit, dat kan je het ploegenspel niet uitspelen", begint Bergsma aan zijn relaas.

"En dan kijkt iedereen ook nog eens naar mij, terwijl ik als één van de weinige eenlingen in het peloton zit. Ik heb een paar keer geprobeerd er een klap op te geven, maar ik werd steeds gecounterd door Bart Swings. Het was echt trekken aan een dood paard", aldus een teleurgestelde Bergsma, die Masahito Obayashi, Ruslan Zakharov en Zbigniew Brodka al vroeg in de wedstrijd weg zag rijden. Het drietal pakte even later een ronde voorsprong en de regels schrijven dan voor dat alle ingehaalde rijders de baan moeten verlaten. Dat gebeurde echter niet, waardoor de race in een complete chaos eindigde. 

"Onbegrijpelijk, dit hoort niet bij een olympische discipline", was Bergsma uitermate kritisch op de jury. "Ze hebben geen flauw idee wat ze in zulke situaties moeten doen en dat heeft grote invloed op de wedstrijd. Ze moeten er mensen neerzetten die er wél verstand van hebben en hun zaakjes op orde hebben. Dit mag gewoon niet." Zelf sprintte Bergsma uiteindelijk naar de negende plek. "Er was verwarring of de bel voor ons was of voor de drie koplopers. Ik durfde de sprint daarom nog niet vol aan te gaan, terwijl dat wel had gemoeten."

Na de finale van de mass start was er voor Bergsma in ieder geval één ding duidelijk geworden: zonder teamgenoot is een mass start rijden niet te doen. "Op zulke momenten zie je hoe waardevol Arjan Stroetinga is geweest de afgelopen jaren en dat het geen een-twee-drietje is om je voor de finale te plaatsen. Bart wordt als sprinter twaalfde in de halve finale en daar moet nog wel even goed naar gekeken worden. Als we twee plekken willen voor de Olympische Spelen is het heel belangrijk dat we bij de volgende twee World Cups voldoende punten pakken. Wie ik het liefst naast me wil? Iemand die het internationale geweld aan kan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan