Tickets
Shop
Nieuws 21 mei 2021

Populariteit skeeleren stijgt: 'Hopen dat terug te zien in ledenaantal'

In het afgelopen jaar is het aantal mensen in Nederland dat skeelert en skatet flink toegenomen. De sport is met stip binnengekomen in de lijst met meest beoefende sporten onder jongeren, blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de verkoop van skeelers geëxplodeerd. De onderzoeksresultaten van de Nederlandse sportkoepel laten zien waarom.

Uit het onderzoek blijkt dat skeeleren bij jongens de zevende sport is qua populariteit, bij meisjes is het zelfs de vierde sport. De coronabeperkingen hebben waarschijnlijk voor een groot deel voor deze toename gezorgd. Waar verenigingen de deuren moesten sluiten, gingen veel mensen individueel sporten. Fietsen en hardlopen, beide sporten die gemakkelijk individueel beoefend kunnen worden, zien eveneens een aanzienlijke stijging.

Bij de KNSB ziet men de toename in de populariteit van het inlineskaten ook en in 2021 lijkt die groei nog niet te verminderen. Jurre Trouw, manager sportparticipatie, is met zijn afdeling maar wat druk met het uitzetten van skeeleractiviteiten in het land en het ondersteunen van de verenigingen. "Je hoort en ziet steeds meer mensen skeeleren. Ons jeugdprogramma SKATETIJD is heel populair. Verenigingen zijn in trek en werken soms zelfs met wachtlijsten."

Hoewel veel mensen in 2020 de skates weer uit de kast hebben gehaald, heeft de KNSB over het afgelopen jaar een lichte afname in het ledenaantal genoteerd. In vergelijking met andere sporten laat de schaatsbond echter prima cijfers zien. De toenemende interesse voor het inlineskaten lijkt echter nog niet verzilverd te worden, al is er natuurlijk ook sprake van een coronaeffect op de binnensporten.

"Vorig jaar hebben we nog weinig kunnen organiseren, omdat mensen echt thuis bleven", vertelt Trouw. "Toen zagen we al het effect van inlineskaten, want het was supermooi weer. Nu is het weer iets minder, maar alsnog zien we een groei van het inlineskaten. Laten we hopen dat we dat terug gaan zien in het ledenaantal. Als bond zijn we er voor de verenigingen en meer leden maken verenigingen gezonder."

De lichte daling in het ledenaantal in het afgelopen jaar valt Trouw dan ook alleszins mee. "Als sport doen we het goed. Onze sporten konden redelijk goed doorgang vinden, al was er ook wel een coronaeffect. Een deel van de accommodaties is binnen en er is een bepaalde mate van massaliteit. Al met al mogen we best trots zijn op wat alle vrijwilligers hebben gedaan om de sport door te laten gaan."

Voor volgend jaar hoopt Trouw mede dankzij het natuurijseffect en de stijgende populariteit van het inlineskaten een toename in de ledenaantallen te zien. "De trend zet tot nu toe hartstikke hard door. We zijn positief verrast en het is met name mooi om te zien dat de jeugd het skaten heeft omarmd."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan