Tickets
Shop
Nieuws 15 mei 2021

Marthijn Mulder geëmotioneerd na zege: 'Het is een diep dal geweest'

Wat een doodnormale marathon leek eindigde zaterdagmiddag in een ware tranentrekker. De marathonoverwinning van Marthijn Mulder op het wegparcours van Radboud Inline Skating gaf veel aanwezigen een brok in de keel. De 22-jarige inlineskater won in Medemblik de massasprint voor Casper de Gier en Kay Schipper.

Foto : Neeke Smit

Het leek er lang op dat de wedstrijd niet in een massasprint zou eindigen. De koers werd namelijk gekenmerkt door een lange ontsnapping van Bart Hoolwerf en Ronald Haasjes. De twee specialisten reden vrijwel de hele koers met zijn tweeën vooruit, met de mannen van Team Konvi en Jumbo-Visma die hun vooruitgeschoven pionnen beschermden. Met een fikse tempoversnelling wisten Ruurd Dijkstra en Luc ter Haar echter te voorkomen dat de twee koplopers een ronde voorsprong pakten. De twee uitgeputte rijders werden even later weer ingelopen. 

De finale werd aangevangen met de mannen van Jumbo-Visma aan kop van het peloton. De Gier ging de sprint met het luiden van de bel aan, maar Mulder wist hem nog te passeren. Zijn team vierde de overwinning met hem. De inlineskater heeft een zware tijd achter de rug, nadat bij hem in september 2020 een zeldzame vorm van kanker werd geconstateerd. De Staphorster ging een intensief behandeltraject in en moet spaarzaam met zijn krachten omgaan. De overwinning in Medemblik liet hem dan ook niet koud. 

"Dit kan ik niet beschrijven. Het is een diep dal geweest de afgelopen maanden. Ik heb altijd het idee gehad dat het er nog wel in zat. Ik heb heel veel steun gekregen, ook de afgelopen maanden. Ik ben blij met eindelijk weer een hoogtepunt. Je komt altijd weer uit het dal", sprak hij voor de camera. 

 

Zijn ploeggenoten Ronald en Christian Haasjes vierden de overwinning net zo goed als Mulder. De twee broers vlogen hem na de finish om de nek. "We gunnen het hem van harte", sprak Ronald achteraf. "Dit is een mooie mentale boost. Hij heeft het ook niet altijd even makkelijk. Daar moet je ook altijd rekening mee blijven houden. Dan rij je zo'n wedstrijd. Dit is machtig mooi."

Mulder zelf had niets dan lof over zijn ploeggenoten. "We zijn heel hecht als team. Echt een familie. Als het slecht gaat mopperen we op elkaar, vijf minuten later zijn we weer goede vrienden. We hebben alles voor elkaar over. Ronald is de beste, maar hij wil ook voor ons knechten. Als je dan wint... Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen. De weg naar boven heb ik een paar weken geleden gevonden, maar dat het er nu zo uitkomt had ik niet verwacht."

Roosenboom wint
Bij de vrouwen werd de koers gewonnen door Bianca Roosenboom. De 32-jarige routinier was de snelste van een kopgroep van negen die altijd binnen schootsafstand van het peloton bleef. Pas enkele ronden voor het eind was Roosenboom ervan overtuigd dat de negen vooruit zouden gaan sprinten om de zege. "En dan behoor ik nog altijd tot de snellere", sprak ze nadien.

 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan