Tickets
Shop
Nieuws 26 mei 2021

KNSB wil vanaf 2022/2023 Nationale Trainingsselectie Kunstrijden

Het Nederlandse kunstrijden is in een stroomversnelling geraakt. De afgelopen jaren koesterde men vooral de hoop op internationaal succes, nu is er ineens een concurrentiestrijd om een felbegeerd olympisch ticket. De zestiende plaats van Lindsay van Zundert op het WK Kunstrijden zorgt voor een impuls voor de plannen van de KNSB, die in het post-olympisch jaar van start wil gaan met een nieuwe Nationale Trainingsselectie Kunstrijden.

Foto : Soenar Chamid

De nieuwe thuisbasis van het kunstrijden moet in Heerenveen gaan komen. Onder het dak waar ook de langebaanschaatsers en de shorttrackers hun trainingsuren maken zal ook de Nationale Trainingsselectie gehuisvest worden. "Daarmee hebben we alle ijsdisciplines binnen de KNSB bij elkaar en kunnen we meeliften op de faciliteiten voor de andere disciplines", vertelt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden bij de bond.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de KNSB een landelijke trainingsselectie gaat opstellen voor het kunstrijden. Een aantal jaar geleden is men al begonnen met een wekelijkse gezamenlijke training voor enkele talentvolle rijders. De komende twee jaar wordt dat verder uitgebouwd naar een fulltime trainingsselectie in Heerenveen. Het aankomende olympische seizoen wordt het programma al opgestart met diverse activiteiten om tot een selectiegroep te komen. 

Hoewel de nieuwe trainingsselectie dus pas volgend jaar van start gaat, is er komend seizoen ook al de nodige ondersteuning, vertelt Venhuizen. "Waar nodig en mogelijk zullen we maatwerk leveren. We nemen rustig de tijd om aan het idee van de trainingsselectie te wennen. De talenten kunnen komend seizoen al een aantal keer naar Heerenveen komen zodat ze weten waar ze ja tegen zeggen. We willen het met elkaar doen en iedereen erin mee nemen." Venhuizen is blij met de ontwikkeling die het kunstrijden de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. "We zien al langer dat het niveau van het Nederlandse kunstrijden stijgt en dat loont zich nu ook in wedstrijdresultaten." 

VTO's
Naast de oprichting van de Nationale Trainingsselectie wil de KNSB ook de positie van de opleidingsprogramma's (VTO's) versterken. Die opleidingsprogramma's bevinden zich momenteel in Den Bosch en Dordrecht. In 2021/2022 wordt verder gestart met twee VTO’s in oprichting: één in de regio Noordwest/Midden en één in de regio Noord. Met uiteindelijk vier talentopleidingsprogramma’s verspreid over het land zal het voor nagenoeg ieder talent mogelijk zijn in de eigen regio een goed gefundeerd opleidingsprogramma te volgen, als vervolgstap vanuit de verenigingen en als voorbereiding op de NTK.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan