Tickets
Shop
Nieuws 12 mei 2021

Inlinemarathon Zandvoort gaat niet door: 'We krijgen het niet rond'

Na het succesvolle Daikin NK Marathon van 2020 op het circuit van Zandvoort krijgt de wedstrijd dit seizoen toch niet een vervolg. De KNSB heeft de organisatie van de World Inline Cup te kennen gegeven dat de marathon dit jaar niet kan plaatsvinden. "We krijgen het niet rond", aldus de teleurgestelde disciplinemanager inlineskaten, Marcel Scheperkamp.

Foto : Neeke Smit

Naast de aanhoudende coronapandemie is het vooral het kostenplaatje dat de plannen van Scheperkamp dwarsboomt. "We willen graag de inlinesport op deze manier promoten, maar het benodigde budget staat niet in verhouding tot wat het ons oplevert", vertelt Scheperkamp. Zo is de verwachte opkomst aan internationale rijders gering en kan de inlinemarathon in Zandvoort vanwege de Olympische Spelen in Tokio waarschijnlijk op weinig publiciteit rekenen. 

Geen inlineskaters door de Tarzanbocht dus op 7 augustus, de datum waarop de marathon gehouden zou moeten worden. Na het NK van vorig jaar, gewonnen door Jordy Harink en Manon Kamminga, was het enthousiasme onder de rijders groot om vaker een wedstrijd op het circuit te organiseren. "Het zou mooi zijn om hier ieder jaar terug te keren. Maak er maar een klassieker van", sprak Kamminga vorig jaar

Begin dit jaar werd bekend dat de marathon op het autocircuit opnieuw op de kalender was opgenomen. Niet als onderdeel van de landelijke competitie, maar als een etappe in de wereldwijde World Inline Cup. De prestigieuze wedstrijdreeks trekt doorgaans een sterk deelnemersveld met diverse buitenlandse toppers. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus heeft de WIC de afgelopen twee jaar grote klappen gekregen. 

Hoewel de wedstrijd in Zandvoort dit jaar dus niet doorgaat, staat er rond de Dutch Grand Prix van de Formule 1 in september nog wel een skeelerevenement op het programma. In aanloop naar de autorace kunnen recreanten zelf hun rondjes maken op het circuit in Zandvoort. Ook voor de komende jaren houdt Scheperkamp hoop: "De plannen blijven. Volgend jaar gaan we ook gewoon weer mooie dingen organiseren."

Voor de liefhebbers van de World Inline Cup is er ondanks de afgelasting van de wedstrijd in Zandvoort ook goed nieuws. De autoriteiten van Madeira hebben toestemming gegeven voor de wedstrijd die gepland staat voor 13 juni in Funchal. De marathon op het Portugese eiland is de tweede wedstrijd in de cyclus. De eerste wordt op 23 mei gereden in het Italiaanse L'Aquila. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan