Tickets
Shop
KNSB Talent Teams 29 mei 2021

Een kijkje in de keuken van de KNSB Rabo Talentdagen

De Rabo Talentdagen van de KNSB zijn in ruim twee jaar uitgegroeid tot een bekend fenomeen bij jonge, veelbelovende schaatsers, shorttrackers, inlineskaters en kunstrijders. Schaatsen.nl nam een kijkje in schaatstempel Thialf, waar afgelopen weekeinde de laatste sessie van dit voorjaar plaatsvond.

Het krachthonk van Thialf staat vol met meetapparatuur. Jonge atleten werken zich uit de naad op de fiets, strekken hun benen in de schuinste hoeken en maken testsprongen. De Rabo Talentdagen vinden dit jaar plaats in april/mei bij het begin van de zomertrainingen, en in augustus/september, als de schaatswinter bijna weer begint. 

In totaal worden zo’n 350 sporters getest, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. De helft is afkomstig van de vijf KNSB Talent Teams, de andere helft zijn rijders uit de laag daaronder, meestal rijders uit baanselecties. Met fysieke en psychische tests probeert de KNSB schaatstalenten nog beter te ontwikkelen én herkennen.

Het KNSB-testteam legt een hele batterij gegevens vast. Fysiek gaat het onder meer om lengte, gewicht, kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid, enkelstabiliteit en balans. Op het mentale vlak wordt gezocht naar zaken als weerbaarheid, focus, motivatie, zelfregulering, doelen stellen en: hoe beleef je je sport?

 

De testdagen worden vooral druk bezocht door atleten van de KNSB Talent Teams, maar ook baanselecties en opleidingsploegen zijn van de partij. Niet alleen voor de trainers zijn de uitslagen interessant, ook de rijders kunnen op deze manier zichzelf meten en vergelijken met eerdere testresultaten. 

De coronapandemie maakte de organisatie van deze reeks Rabo Talentdagen wel wat ingewikkeld, onder meer omdat tot voor kort niet op binnenlocaties kon worden getest. “We hebben veel gebruik gemaakt van half-open ijsbanen, zodat we toch overdekt zaten”, vertelt Nick Roetman, die namens de KNSB de talentdagen mede organiseert. De laatste testdag was in Heerenveen, waar schaatsen.nl een kijkje kwam nemen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan