Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2021

Pedersen en Wiklund nieuwe allroundkampioenen Noorwegen

Het Nederlandse langebaanseizoen mag er na de WK Afstanden dan wel opzitten, in het buitenland wordt nog volop geschaatst. In Noorwegen worden dit weekend de nationale kampioenschappen Allround en Sprint verreden en ook in de Verenigde Staten staan de nationale kampioenschappen op het programma.

Foto : Sander Chamid

In Hamar hebben Martine Ripsrud en Håvard Lorentzen zich tot de nieuwe sprintkampioenen gekroond. Ripsrud deed dat door alle vier de afstanden te winnen en bleef de jonge Julie Samsonsen ruim voor. Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter, moest op beide 500 meters zijn ploeggenoot Bjorn Magnussen voor laten, maar won de 1000 meters met een grote voorsprong. In het klassement was het verschil met de nummers twee Magnussen en drie Kristian Ulekleiv dan ook riant.

Het allroundklassement was een prooi voor de jonge Ragne Wiklund. De verrassende wereldkampioene op de 1500 meter was op alle afstanden de snelste. Bij de mannen greep Sverre Lunde Pedersen de nationale titel, al moest hij op drie van de vier afstanden de overwinning aan een landgenoot laten. Pedersen, de nummer drie van het afgelopen EK Allround, bleef in het klassement Hallgeir Engebraten (winnaar van de 10 kilometer) en Peder Kongshaug (winnaar van de 500 en 1500 meter) voor. 

In de Verenigde Staten werden dit weekend eveneens de nationale kampioenschappen gehouden. Dit gebeurde volgens een onconventioneel programma, waarbij de allround- en sprintkampioenschappen over drie dagen verspreid werden. Op de eerste 500 meter van het sprinttoernooi was er een opvallende prestatie van de zestienjarige B-junior Jordan Stolz. Met 34,99 was hij de jongste man ooit met een tijd onder de 35 seconden. De klassementen gingen uiteindelijk naar Kimi Goetz & Austin Kleba (sprint), Dessie Weigel & Ethan Cepuran (allround).

Italië en Rusland
Vorige week werden in Italië al de nationale allround- en sprintkampioenschappen gehouden. Bij de vrouwen wonnen Yvonne Daldossi en Francesca Lollobrigida, bij de mannen waren David Bosa en Andrea Giovannini de besten. Lollobrigida en Giovannini zegevierden eveneens op de mass start. 

Ook in Rusland is men nog niet klaar met het seizoen. Daar worden volgende week de NK's Allround en Sprint afgewerkt. Onder anderen Pavel Kulizhnikov, Natalia Voronina, Angelina Golikova en Olga Fatkulina hebben al aangegeven niet aan het toernooi mee te doen en een rustperiode in te gelasten richting het aankomende olympische seizoen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan