Tickets
Shop
Nieuws 05 mrt 2021

(Ont)spanning op eerste dag WK Shorttrack: 'Je moet wat alerter racen'

De dag doorkomen, dat is zoals altijd het devies op de openingsdag van een shorttracktoernooi. Op de WK Shorttrack in Dordrecht zijn de Nederlandse vrouwen daar probleemloos in geslaagd. Op alle afstanden wisten Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Bij de een kwam daar wel meer spanning bij kijken dan bij de ander.

Foto : Sander Chamid

Op de 1500 meter troffen de drie Nederlandse shorttracksters elkaar in dezelfde heat. Na een rustig begin, waarbij het drietal de Oekraïense Mariya Dolgopolova en Lucia Filipova uit Slowakije op kop lieten rijden, nam Velzeboer de leiding over. In de slotfase kwam Schulting buitenom naar kop en sloeg weer meteen een gat. Op gepaste afstand passeerden Poutsma en Velzeboer de streep als tweede en derde, allen goed voor een plaats in de halve finales.

Velzeboer, Schulting en Poutsma wonnen hun rit op de 500 meter alle drie van kop af. Op de 1000 meter schoof Poutsma buitenom naar voren en kwam na een mislukte inhaalactie binnendoor toch als tweede over de streep achter de Poolse Natalia Maliszewska. Velzeboer kwam in haar heat al vroeg op en wist die positie lang vast te houden. In de slotfase kwam de Canadese Courtney Sarault nog langszij. Op Schulting stond wederom geen maat op de laatste afstand van de dag. Met een inhaalactie buitenom nam ze de leiding, schroefde het tempo omhoog en hield iedereen achter zich.

"Hoe ik terugkijk op deze eerste dag? Met een gelukzalig gevoel", vertelt Schulting lachend. Zonder dollen, de 23-jarige titelverdedigster is blij met haar races. "Ik heb goed gereden, goede rondetijden laten zien, een goed gevoel", vat ze samen. In de kwalificaties kijkt Schulting vooral naar de rondetijden die ze op het bord zet. Al het hele seizoen is ze sneller dan ooit, zowel in trainingen als in de wedstrijden. "In de loop der jaren heb ik redelijk ervaring op kunnen doen", zegt Schulting met een knipoog, "daardoor creëer je een gevoel bij bepaalde rondetijden. Het komt allemaal erg makkelijk en daar haal ik veel vertrouwen uit."

Xandra Velzeboer | Foto : Sander Chamid

Tijdens het persmoment voorafgaand aan deze wereldkampioenschappen liet Schulting weten dat ze pas na de kwalificaties op vrijdag iets kon zeggen over de Canadezen, de Amerikanen en de Italiaanse Arianna Fontana, die de EK liet schieten ter faveure van dit mondiale toernooi. "Ik had verwacht dat Fontana beter zou rijden. Op de 1000 meter sta je samen aan de start en dan ben je wel benieuwd wat ze gaat doen. Het is altijd interessant om op zo'n dag te kijken wat er gebeurt. Er zijn rijders die op een bepaalde manier erg in de weg kunnen zitten door vervelende lijnen te rijden. Maar in de laatste meters zal het voor hen lastig worden om mij te passeren. Het zijn wel altijd meiden om rekening mee te houden. Het veld wordt compacter, dus je moet wat alerter racen."

In het kielzog van Schulting hielden debutanten Velzeboer en Poutsma zich eveneens prima staande op deze openingsdag. Het duo reed eind januari voor het eerst op de EK en verzekerde zich dankzij een individuele medaille ook van een startplek op de WK. "Ik heb genoten van deze dag", grijnst de 19-jarige Velzeboer. Ze voelt naar eigen zeggen niet meer spanning voor dit toernooi in eigen land dan voor het kampioenschap in Gdansk. "Er zit nu geen publiek, dat voelt toch anders dan een stadion vol met schoolkinderen", verwijst ze naar de afgelopen wereldbekerfinale in Sportboulevard waar ze in actie kwam. "Dan heb je echt het gevoel van een thuiswedstrijd, dat is nu iets minder omdat je alleen bent in de hal."

Selma Poutsma | Foto : Sander Chamid

Door de afwezigheid van China, Japan en Zuid-Korea zijn de Oranje vrouwen op iedere afstand vooral elkaars grote concurrenten op deze WK in Dordrecht. Al ziet Velzeboer dat niet zo. "Met het EK zag je ook dat er sterke vrouwen waren en die zijn hier ook allemaal. Ik denk dat het nog steeds een internationale strijd wordt", zegt de Culumborgse. "Suzanne rijdt heel sterk. Ik moet proberen om dat gat zo klein mogelijk te houden. Je wilt natuurlijk winnen, maar ik kan niet opeens van mezelf verwachten dat ik op haar niveau sta. Ik ben wel realistisch."

Voor Poutsma zorgde de eerste dag wel voor wat spanningen. "Het hoofddoel van deze dag is bereikt. Maar als ik kritisch terugkijk op de ritten zijn er te veel foutjes", analyseert ze. Op zowel de 1500 als de 1000 meter zorgden overhaaste inhaalacties ervoor dat het 'een beetje linke soep werd'. In beide gevallen werd Poutsma niet bestraft. "Ik had wel spanning met het afwachten van de beslissing", geeft ze met een glimlach toe. "Uiteindelijk is het goed gekomen en wil ik daar ook niet meer over nadenken. Het is wel belangrijk om de ritten terug te kijken om te zien wat ik verkeerd deed." In de races zag Poutsma er af en toe wat gejaagd uit. "Ja, in dat gevoel kan ik me wel vinden. Ik moet in mijn achterhoofd houden dat het morgen cleaner moet zijn."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan