Tickets
Shop
Nieuws 05 mrt 2021

Probleemloze eerste WK-dag voor Nederlandse mannen: 'Lijstje afgevinkt'

Op alle afstanden door naar de volgende ronde? Check. De Nederlandse mannen kenden vrijdag nauwelijks problemen tijdens de kwalificaties van de WK Shorttrack in Dordrecht.

Foto : Sander Chamid

Op de kwalificatiedag valt er niet veel te winnen voor de shorttrackers. Het is vooral niet verliezen en doorgaan. Aan die taak voldeed Itzhak de Laat met overtuiging. "Ik heb eigenlijk geen steek laten vallen, alles netjes gedaan en ben niet in moeilijkheden gekomen", stelt hij tevreden. De Leeuwarder kwam in al zijn races als eerste over de finish. "Dat is gewoon geen risico nemen, want op kop zit je relatief veilig. Inmiddels heb ik de uitstraling en reputatie dat het dan goed komt en mogen ze achter mij gaan vechten. Op kop heb ik in ieder geval al 'gewonnen' voor de finish en kan ik de rit lekker uitrijden. Het was vandaag een kwestie van het lijstje afvinken."

Tot nu toe is De Laat nog niet onder de druk van de Noord-Amerikaanse shorttrackers die er op de EK in Polen uiteraard niet bij waren. Voor hen is dit de enige internationale krachtmeting van dit coronaseizoen. "Van de Amerikanen wist ik dat ze niet zo'n supersterk team hebben", zegt De Laat. "De Canadese Charles Hamelin en Steven Dubois zijn gewoon goed, maar het viel mee. Dubois was vorig jaar erg goed en hij is in ieder geval niet beter geworden. Ik heb nog niet tegen ze gereden, maar er is niet iemand uitgesprongen waarvan ik dacht: daar moet ik extra voor oppassen", aldus de bronzen medaillewinnaar op de EK.

Dylan Hoogerwerf | Foto : Sander Chamid

In vergelijking met die EK Shorttrack eind januari oogt Sjinkie Knegt frisser en gretiger na de eerste dag. "Ik ben veel fitter", beaamt hij. "Nu ben ik ook niet echt moe zoals toen in Polen. Of ik wereldkampioen kan worden? Als alles de goede kant op valt, kom ik een heel eind", klinkt het diplomatiek. Op de 1500 meter leek Knegt af en toe wel wat weg te glijden tijdens zijn race. "Ik denk dat er wat vuil op het ijs lag, want er zat geen scherpe kant meer aan mijn linkerijzer. Ik moest het eigenlijk op één schaats doen, dan heb ik het nog heel goed gedaan", lacht hij. "Het is jammer als je schaats bot raakt met zes ronden te gaan, dan is het een heel andere wedstrijd. Maar ik heb het gelukkig goed opgelost", zegt Knegt, die nog als tweede eindigde achter De Laat.  

Op de 500 meter liet Knegt zijn handelsmerk weer eens spreken door net zijn schaats als eerste over de meet te drukken. "Soms moet je dat telescoopbeen ook een beetje oefenen", grijnst de 31-jarige Fries. "Het kwam perfect uit op de 500 meter en als je met een duizendste wint is dat altijd mooi." Op de slotafstand probeerde hij ook nog langs Shaoang Liu te komen, maar slaagde daar niet in. "De 1000 meter was misschien iets te nonchalant met vier rondjes te gaan. Dat Shaoang binnendoor kwam, hoefde eigenlijk niet. Ik ben niet de persoon die er dan helemaal tegenaan gaat hangen. Ik kwam klem te zitten, dan houdt het ook op. Morgen ga ik er elke finish vol voor."

Ook Dylan Hoogerwerf wist zich op alle afstanden te plaatsen voor de kwart- en halve finales. Op de 1500 meter wachtte hij af om op het juiste moment toe te slaan en knokte zich naar voren. Hij kwam als tweede over de streep achter de Fransman Sebastian Lepape. De sprinter bleef op de 500 meter ternauwernood staan in de eerste bocht en pakte daarna de koppositie. Op de 1000 meter zakte Hoogerwerf in de slotfase terug naar de derde plek, maar mag hij als een van de tijdsnelste alsnog naar de kwartfinales. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan