Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2021

Otter: 'Niets is makkelijk als je echt iets moet en er is geen escape'

Ja, er zijn grote landen afwezig op de WK Shorttrack in Dordrecht en dat is jammer, maar de Nederlandse rijders maken zich er niet druk over. Bondscoach Jeroen Otter mikt in eigen land op de beste prestatie ooit: een Nederlander op ieder podium. "Je moet jezelf niet rijk rekenen voordat het toernooi begonnen is."

Foto : Rafal Oleksiewicz

De voorbereiding op deze WK Shorttrack verliep anders dan normaal voor Suzanne Schulting, omdat ze vorige maand ook de WK Afstanden in Heerenveen reed. Haar debuut ging niet zoals ze had verwacht, met een veertiende plaats op de 500 meter en achtste op de 1000 meter. "Ik was na afloop best wel teleurgesteld, maar als je gaat relativeren mag je tevreden zijn als shorttrackster zonder langebaanploeg", zegt Schulting. "Uiteindelijk was het een mooie en belangrijke ervaring. Qua spanning, het was onbekend en nieuw. Ik kon het een beetje vergelijken met de Olympische Spelen. Bij het EK of WK Shorttrack zal ik dat gevoel niet meer oproepen, dat is bekend terrein voor mij. Daarom waren het wijze lessen en ik vond het lekker om dit gevoel een jaar voor de Spelen te ervaren."

"De WK Afstanden hebben zeker geen negatief effect gehad op mijn gretigheid. Het is niet leuk om te verliezen, echt vreselijk", vervolgt ze met een lach. Na de afstandskampioenschappen was Schulting leeg en fysiek 'naar de klote'. De shorttrackster gunde zichzelf een week om weer op krachten te komen en te herstellen. "Sinds anderhalve week gaat het eigenlijk pas weer echt lekker. Daarvoor moest ik er even inkomen. Het is toch anders, ik heb de druk op mijn benen gemist. Je kunt ook niet verwachten dat je na zo'n WK Afstanden direct weer top rijdt. Al wil je dat wel in je hoofd. Soms moet je jezelf even de tijd geven. Ik heb zelfs snelheidstrainingen gedaan waarbij ik niks op kop heb gereden. Dat was wel bijzonder voor mezelf", lacht het trainingsbeest.

Rijk rekenen
Ook voor bondscoach Jeroen Otter was het interessant om te zien hoe zijn pupil met deze voorbereiding omging. "Suzanne leert door trial and error. De fout was in dit geval dat ze er op de langebaantrainingen wat harder in is gegaan dan ze had moeten doen. Dat hoef ik haar nu niet meer uit te leggen", glimlacht hij. "Aan twijfels is Suus niet echt meer gewend. We denken dat topsporters altijd veel zelfvertrouwen hebben, maar ze hebben constant een bevestiging nodig. In het goede gevoel, sterke benen of tempo- of rondetijden. Iedereen zegt: de grootste concurrenten zijn niet op het WK Shorttrack, dus op papier moet het nog makkelijker zijn. Niets is makkelijk als je echt iets moet en er is geen escape. Ik vind het prachtig, zo zullen wij de Spelen ook gaan ervaren."

Foto : Rafal Oleksiewicz

Door het machtsvertoon van Schulting op de EK Shorttrack in het Poolse Gdansk, waar ze alle individuele afstanden won en haar derde allroundtitel pakte, heerst sowieso al gauw het gevoel dat zij wel even de wereldtitel(s) gaat pakken. "Het is begrijpelijk dat iedereen naar mij kijkt", aldus de 23-jarige Friezin. "Maar ik merk wel dat ik daardoor erg op mijn hoede ben. Mijn focus kan ook verslappen als iedereen je als favoriet ziet. Mensen gaan op een andere manier racen, ik zal misschien ook anders moeten racen. Ik zal minder vrijheid krijgen. Je moet jezelf niet rijk rekenen voordat het toernooi begonnen is."

Zwart
Toeschouwers zijn er komend weekeinde niet bij in Dordrecht. Het stadion is omgetoverd tot een ware arena. Op de hagelwitte ijsvloer na is voor de rest alles afgedekt met zwarte doeken. "De organisatoren hebben er echt iets heel moois van gemaakt", zegt Schulting. "Als je voor de A-finale wordt voorgesteld, komen we nu uit een soort tunnel gelopen, een beetje zoals het bij het zwemmen gaat. We missen het publiek, maar het ziet er echt heel gaaf uit. Je hebt zeker het gevoel dat je een WK aan het rijden bent, dit is heel speciaal en zoiets hebben wij nog nooit gehad."

Naast Schulting hebben ook Xandra Velzeboer en Selma Poutsma een individuele startplek bij de vrouwen. "We voelen zeker wel de druk om in eigen land de beste prestatie ooit neer te zetten", zegt Otter. "Ook met het oog op de Olympische Spelen. Voor Suzanne is alleen winnen acceptabel, een tweede of derde plaats wordt door de buitenwereld al gezien als falen. Als daar nog een man bij kan staan op ieder podium hebben we een prachtig individueel toernooi. En dan nog de twee relays."

Lees hier alles over de WK Shorttrack in Dordrecht.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan